Åland har flest bilar i Norden

Arbetet med budgeten för år 2014 går vidare. Men samtidigt möts också lagtinget där arbetet ständigt går vidare. I dag har vi till exempel pratat bilbesiktning vilket inspirerade mig att lyfta frågan om det osannolikt höga antal bilar som rullar på Åland.
Allt som rullar på Åland är naturligtvis inte skrot men det finns alldeles för gamla och alldeles för många bilar mot bakgrund av hur människor som bor här.
Fru talman,Det ska slås fast direkt. Det är ett enigt finans- och näringsutskott som föreslår att den aktuella förordningen träder i kraft i landskapet Åland till de delar bestämmelserna i överenskommelsen faller inom landskapets behörighet. Förordningen svarar mot innehållet i landskapslagen om periodisk besiktning och även om vissa rubriker inte lyder exakt likadana är innebörden tydlig. Bilarna som rullar på våra vägar ska vara i ett sådant skick att både förare, passagerare och omvärld ska kunna känna säkerhet i trafiken.

Detta leder mig in på ett parallellt spår och några spridda tankar kring det osannolikt höga antalet bilar som rullar i vårt landskap. I den tidigare debatten lyftes tanken att vår bilpark är äldst i Västeuropa. Hur det är med den saken vet vi inte men enligt färsk statistik från Åsub hade vi under år 2012 inte mindre än 20.886 personbilar, 4.156 paketbilar, 716 lastbilar och 45 bussar; sammanlagt 25.783 bilar slarvigt uttryckt. Till det ska läggas 1.561 motorcyklar, 1.808 mopeder, 3.741 traktorer och 7.507 släpvagnar. Det är osannolika och obegripliga antal på en befolkning på knappt 29.000 personer. På tusen invånare går det 711 personbilar vilket kanske inte är världsrekord men inte långt ifrån. I nordiskt perspektiv är vi fullständigt och pinsamt överlägsna. Island kommer tvåa med 645 bilar per tusen invånare följt av Finland, 551, Norge, 477, Sverige, 464, Färöarna, 417 och Danmark, 394. Att jämföra med de 711 på Åland.

Det finns alltså många och goda skäl att hålla ordning på besiktningsrutinerna och följa de direktiv som kommer. Ännu mer välkommet vore det också om ålänningarna på riktigt skrotade var femte bil. Det känns nämligen ganska långt ifrån en grön ö i ett blått hav när man ser på mängden av gamla bilar och jämför med våra omkringliggande områden. Miljöarbete börjar inte bara på den egna trappan utan i minst lika hög grad i det egna garaget.

Tack för ordet.

Kommentarer

  1. Egentligen är väl antalet bilar i sig inget problem, man kan ju aldrig köra mer än en bil åt gången. Det vill säga, en del av bilparken står parkerad och ger inga utsläpp.
    Kör själv omkring i en gammal bil som dock är helt ok, men som inte uppfyller dagens säkerhets- och "miljönivå". Varför, för att i min ekonomiska verklighet betyder ett bilinköp ett besök på banken och mångårigt lån som varje månad stjäl för mycket pengar från det övriga livet.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg