Efterlyses: Kennedyminnen

I dag har det gått exakt femtio år sedan John F Kennedy mördades inför en hel värld i Texas och historien på riktigt ritades om. På höjden av sin karriär med sin hustru vid sin sida besköts han av en krypskytt och träffades så illa av tre skott i huvud och hals att hjärnan hans tillsammans med livet rann ut ur kroppen. Kvar blev en värld som förstummad av chocken aldrig skulle glömma. Och eftersom USA är USA brinner fortfarande lågan klar på graven vid Arlingtonkyrkogården där presidenten ligger och websidan som nyligen skapats fyller precis alla krav på högtidlighet.

I dag minns alla de som var med när det begav sig var de stod, vad de gjorde och hur det kändes. Till exempel Aftonbladet. Denna rörelse går över en hel värld. BBC kör en stor drive där folk uppmanas höra av sig och berätta sitt ”Kennedy-moment”, vad man gjorde, var man befann sig och på vilket sätt skottet mot Kennedy påverkade ens liv. Så stort var det och John F Kennedy var dessutom mer än någon annan en åländsk president. Hans son har nämligen paddlat kanot i åländska vatten! (Jodå, när det gäller superkändisvinklingar är faktiskt precis alla knep tillåtna!)

John F Kennedy var måhända klanen Kennedys mest namnstarke företrädare. Det saknades ändå inte uppföljare av vilka jag lyft fram några. Ted Kennedy till exempel fick aldrig den ära och berömmelse som flera av hans bröder men åstadkom ändå kanske mer än de, i det dagliga livet.

John F Kennedy såsom vi minns honom, stark och beslutsam. Han blev bara fyrtiosex år gammal men hann ändå bli en ikon för framtiden och en symbol för fräschör och oräddhet. Vilka är dina egna minnen från dagen då tre skott stoppade en amerikansk president?
INSTALLATIONSTALET 1961

Kommentarer

Populära inlägg