Till alla de som lämnat oss

Det här med Halloween och Alla Helgons Dag hör inte till det enklaste. Men ungefär så här funkar det. På riktigt är Halloween den 31 oktober (alltså i torsdags). Det är Trick or Treat-dagen i original, mest i USA och Storbritannien men numera i lite försiktigare omfattning även hos oss. Av praktiska skäl och för att nordbor inte gärna klär ut sig nyktra infaller dock Halloween-festen här dagen före allhelgonadagen. Det är winwin, man får festa loss, klä ut sig OCH ta sovmorgon dagen efter.

Där är vi i dag; på Alla Helgons Dag (valfri lördag mellan 31 oktober och 6 november).

Denna dag, Alla Helgons Dag, som också slarvigt kallas allhelgonadagen (fast just den infaller egentligen alltid den 1 november...) har sedan sextio år tillbaka firats på en lördag istället för en söndag. Bakgrunden till det var den svenska riksdagen som år 1953 gjorde allt för att hitta fler lediga dagar för en sliten befolkning – fram tills dess hade dagen firats den första söndagen i november.

I dag är alltså dagen att hedra de döda extra mycket. Vill man göra allt rätt ska det egentligen ske i morgon söndag då Alla själars dag infaller, men det är kanske överkurs. Eller så gör man det båda dagar, och även annars!

Ta hur som helst hand om varandra och denna helgdag. Själv tänker jag extra mycket på den man, min far, som i tiderna lärde mig hoppa och som lämnade oss alldeles för tidigt. 
Så här ser det ut på kyrkogårdarna och i minneslundarna i dag då vi hedrar alla de som lämnat oss.

Kommentarer

Populära inlägg