Nytt år och nya tag

Det är tisdag morgon och vi har nu Nådens År 2013. Det blir ett bra år, det kan jag känna ända ner i tårna där de sitter instuckna i mors stickstrumpor – bättre utrustning finns inte! I går var en dag för sammanfattning. I dag är en dag för utåtblick.

När jag lämnade Ålandstidningen i fjol var det också starten på en historisk tillbakablick som var intressant på många vis. Det har hänt mycket skoj genom åren. Som när jag på eget bevåg satte Ålandstidningen på internetkartan och drabbades av direktörens vrede. Jobbet på tidningen var intensivt, intressant, lärorikt och i varje avseende utvecklande. Men det var absolut inte ledigt. Telefonen ringde i ett och antalet mejl gick lätt upp till hundra per dag. Nyhetsströmmen stannade aldrig och tempot var högt. Precis som jag vill att det ska vara. Men ibland längtade jag till mer ordning och reda.   

Jag hittade några spridda anteckningar från en ledarskapsutbildning jag gick år 2002, alltså för tio år sedan. Där tecknade jag ner olika mål som jag ville nå inom rimlig tid. Nu börjar jag ha uppfyllt de flesta av dem och i dag kan jag bocka av ytterligare ett önskemål. Ett rent skrivbord. Jag fann nämligen en lapp där jag tecknat ner min då högsta yrkesmässiga önskan, vart jag ville nå i arbetet. Jag ville känna mig klar. Jag ville nå det ögonblick då arbetet var avslutat och de pågående projekten i hamn. På den tiden var jag inte ens nära. Antalet projekt var oändligt och jag hoppade på nya allt eftersom de dök upp. Jag har alltid tyckt bättre om att säga ja än att säga nej vilket leder till nya utmaningar. Tack och lov.

I dag när vi skriver 2013 är jag mer färdig än någonsin. Mina stora projekt är avslutade och tryckta. Jag har några nya på gång men har ingen deadline för något av dem. Jag ska huvudsakligen ägna mig åt politik och samhällsbygge och entreprenörer och sjöräddare och internationell idrott. Och så ska jag träna mig tillbaka till den form jag en gång var i. (Jepp, har redan skaffat årskort!) Jag blir inte sysslolös, det är inte det jag vill vara. Men jag ska njuta av den första januari 2013 och några dagar till eftersom jag nu nått dit jag ville komma under den där ledarskapsutbildningen 2002. Jag kan i stunden säga att jag är klar med det jag tagit mig an och är redo för nya prövningar!

Många har försökt men de flesta har misslyckats när det handlar om att definiera något så omtyckt som just det nya året. Lord Tennyson har ju till exempel skrivit Nyårsklockan men vi har i svensk språkdräkt ingen mindre än Dan Andersson som också gjort ett bra försök! Ett framgångsrikt och friskt Gott Nytt År önskar jag er alla.
NYÅR
Du nyår som susar med vingar av glänsande snö, som blandar med glittrande solljus den bittraste vind och tänder mer flammande rosor på jungfrulig kind och kramar än hårdare bröstet på den som skall dö – jag hälsar dig nyår med glänsande vingar av snö!
O giv att all världen till slut måtte bliva som då när Herren ej ännu befallt någon gräns mellan vatten och land, när ännu ej djurögat stirrat mot rymdernas blå och ännu en svagling ej rivits av tass eller hand, och kärleken ännu ej kommit att locka och slå - 
O giv att all världen till slut måtte bliva som då!

Dan Andersson


Vad som händer detta nådens år 2013 vet såklart ingen. Men en sak är säker. Det blir ett sjusärdeles år!

Kommentarer

Populära inlägg