Och då kom tre gubbar

Nu får ni ursäkta men färsk forskning visar att bara var tredje av denna bloggs läsare begriper varför vi firar Trettondagen den 6 januari varje år. Det är ett gott betyg. Bland så kallat vanligt folk är det bara en av tio som vet. Och eftersom världen behöver mer bildat folk är jag inte den som är den utan här kommer förklaringen till Trettondagen.

Det handlar alltså om Jesus som anses ha fötts i ett stall för drygt tvåtusen år sedan. Denne kille kom till världen på självaste julafton och fick stjärnorna på himlen att få frispel. En bit därifrån fick tre så kallade vise män syn på detta himlafenomen och började traska genom öknen. De kom fram till stallet tretton dagar efter födseln och är skälet till att vi i dag har helg. Detta är vår nordiska tolkning av det hela. Historierna är olika beroende på var i världen man råkar befinna sig och vilken religion man råkar förhålla sig till. Sist och slutligen är det med detta som med allt annat. Det är vad man själv väljer att betrakta som viktigt och sant som också blir viktigt och sant.

Tack vare denna tilldragelse som i allt väsentligt bär spår av saga mer än dokumentär har vi i dag en religion som byggt upp vårt samhälle till vad det är. Om det kan man tycka vad man vill men det är ett faktum att kristendomen som gemensam nämnare skapat ett Norden med betydligt fler rätt än fel. Ändå tycker jag det är lite skoj att vi hånar andra platser där man hyllar folk av mer eller mindre faktabaserade skäl.

Till all lycka fanns det målare på plats när de tre vise männen anlände med sina presenter och rökelser till det lilla stallet där Jesus hade fötts tretton dagar tidigare.

Kommentarer

Populära inlägg