Nyfikna på samhällsbygget

Samhällen bygger man tillsammans. Det börjar med en idé som blir en utredning som skapar eftertanke och ännu bättre slutresultat. Där befinner sig reformeringen av det Åland vi i dag lever i men som tyvärr kostar mer än vad pengarna för ögonblicket medger.

Lyceisterna Fredrika Rundberg och Janina Willstedt gör tillsammans med Victor Förström just nu ett elevarbete i samhällan kring det som i politiska kretsar kallas för samhällsservicestrukturreform. Vill man bekanta sig med hela luntan finns den här.

Det handlar kort och gott om hur Åland och dess kommuner med hjälp av mindre pengar ska klara av den nödvändiga servicen till de medborgare som behöver den bäst. Ska det innefatta den kommunala strukturen och dess sexton kommuner och kommunkanslier? Ska det bara handla om specialomsorg och äldrevård? Ska den tekniska sektorn skötas centralt istället för att alla tar hand om sin egen gård? Svaret är enligt min mening lite av varje men borde bygga på en frivillighet och en pragmatism där så många som möjligt sköter något. Jag har tidigare lekt med tanken på hur administrationen kunde skötas enklare och billigare och tror det är vägen framåt tillsammans med andra strukturella förändringar.

Hur som. Det är en ynnest i jobbet som landskapspolitiker att träffa nyfikna unga människor som Fredrika och Janina (Victor satt i skolan och skrev när intervjun gjordes). De är båda goda exempel på flitiga, modiga och kreativa unga människor. Liksom de tre jag träffade tidigare i veckan. De är alla ett resultat av ett skolsystem som huvudsakligen är av högsta världsklass. De vet att deras kunskaper räcker långt och de är beredda att vara med och axla ansvaret för framtidens Åland. Detta är nödvändigt. Ingen bygger samhällen på egen hand.

Jag kunde inte hålla mig från att fråga hur de själva ser på sin framtid och fick det glädjande svaret att Åland troligen är för litet för ögonblicket och för den närmaste framtiden men att de efter en karriär utomlands och i större sammanhang trodde sig komma att återvända till Åland som äldre. Det är precis som det ska vara. Unga människor ska sikta högt och med rak ryggrad ge sig ut i världen och lära sig ännu mer om hur samhällsbyggen fungerar på andra platser. Åland må vara en perfekt och trygg plats att bo på, men i likhet med själva livet blir bygget aldrig klart. Det fortsätter, förfinas och förädlas i en takt som aldrig får stanna av.

Under veckan som gått har finans- och näringsutskottet börjat behandla förslaget till första tilläggsbudget och hoppas kunna lämna ett välformulerat betänkande till lagtinget nästa vecka. Frågorna kretsar precis som det gjort det senaste året hur det offentliga Åland ska kunna anpassa munnen till matsäcken. Vägen dit är lång men nödvändig att hitta. För det är inte rättvist att Fredrika och Janina den dagen de väljer att återvända till Åland ska tvingas hantera ett underskott som vi i dag inte förmått hantera.

Trevlig helg.
Janina Willstedt och Fredrika Rundberg kom till lagtingshuset i går morse med en full frågearsenal och många goda tankar. De gör ett arbete kring samhällsservicestrukturreformen i Ålands lyceum och hör sig för bland alla åländska partier hur de ser på den saken.

Kommentarer

Populära inlägg