Händelser som skakar Åland

Ja jisses, här är man och skidar i två dagar och hela holmen hamnar i gungning. Fast av olika skäl. Dels blir obalansen i budgeten allt tydligare och dels håller verkligheten på att hinna i kapp gamla våldsförespråkare. Det viktigaste först.

Landskapsregeringen levererar och låter inte ens det gamla året kallna innan en tilläggsbudget ser dagens ljus. Det är bra. När det gäller arbetet med att bringa ekonomin i balans finns ingen tid att spilla. Det måste alla begripa och anpassa mun efter matsäcken istället för tvärtom (ja, polisen också). Det som krävs är strukturella och rejäla inbesparingar. Och absolut inga fler kostnadsöverskridningar. Detta arbete är svårt men inte omöjligt.

Det andra stora som hänt under dessa dagar är domen mot Igge H. Den är smärtsamt tydlig. Igge H, mannen med RAF-tröjor och knytknävsromantiker, fälls för misshandel om än lindrig sådan. Det är allvarligare än järnrörsincidenten som kastade ut delar av Sverigedemokraterna ur riksdagen vilket ”bara” var åsikter.

Det ska genast slås fast. Nästan ingen är oskyldig. Så gott som alla nu levande människor har begått lagbrott av olika kaliber. De flesta av oss har ändå blivit rekorderliga medborgare.

Problemet uppstår på riktigt när man fälls i en tingsrätt. Då blir allt som varit teoretiskt plötsligt verklighet. Där befinner sig nu Igge Holmberg och hans parti. Misshandel, lindrig eller inte, är misshandel och något som aldrig borde på pådyvlas dem som kämpar för demokrati. Att detta skulle vara ett större problem för Mariehamns stad än för landskapet Åland, vilket lantrådet hävdar i Ålandstidningen, tror inte jag. Tvärtom är det ett uppenbart dilemma att en lagstiftare fälls för ett brott som är det sista en demokratins kämpe ska fällas för. Nävarna får aldrig ersätta åsikter och prat. Detta har också uppmärksammats av Ålandstidningen tidigare.

Av det skälet, och några till, är jag glad för att inte tvingas hantera detta som man nu måste sköta i det socialdemokratiska partiet. För vad ska man göra? Vad kan man göra? Vad vill man göra? I sista ändan handlar allt om opinionen. Vad tror man ålänningarna kräver när det handlar om ett fall som detta? Hur högt är priset för ett förtroende?

Hann förresten inte hem till gymmet i dag. Men i morgon. Då! Ha en fin Trettondagsafton!
Om det av två minus kan bli plus är det nu det borde hända. Det är självklart inte bra om underskottet i den åländska budgeten växer och det är självklart inte bra att en ledamot i Ålands lagting fälls för misshandel.

Kommentarer

Populära inlägg