Privat vård som alternativ

Från Varuboden är det geografiska steget synnerligen kort till Medimar. Verksamhetsmässigt handlar den privata läkarstationens vardag om en annan värld än kött, korv och potatis. Medimar blir sista anhalten på en dag som löpt från högteknologi på internationell nivå (Inficon) vidare till familjeföretaget som fann lyckan i Sverige (XL Bygg), den åländska livsnerven Transmar samt uppstickaren i livsmedelsbranschen Varuboden.

Medimar är en gedigen skapelse och något helt nytt för åländska förhållanden. I allt väsentligt handlar det om ett i det närmaste komplett sjukhus som byggt av privata medel. Man har sexhundrafyrtio aktieägare varav Ålands investerings Ab är den största. I styrelsen som leds av Sven-Harry Boman sitter en rad experter på olika områden. Handplockad chef för verksamheten är Kia Brandberg som varit med om liknande företagsbyggen tidigare men inget av samma kvalitet rakt igenom. ”Vi har precis allt man behöver för att göra det vi gör”, säger hon när hon tar emot tillsammans med mottagningschefen Pia Hollsten-Friman.

På Medimar arbetar i dag trettioåtta anställda och tjugotre konsulter. Omsättningen var 2012 cirka 3,3 miljoner euro och man har sedan starten den elfte april 2011 genomfört trehundraelva operationer i en operationssal. Det finns ytterligare en som ännu inte är tagen i bruk. Verksamheten rullar på men det finns rum för mer. Samarbetet med jätten ÅHS är på gång men går trögt. Fortfarande skickar den allmänna sjukvården patienter till bland annat Uppsala där priset ligger skyhögt över Medimars. Det handlar om sådana operationer som ÅHS inte mäktar med på egen hand och därför lägger ut på andra. Jag tycker det är synd om vi inte lyckas samarbeta i detta. Det kan aldrig vara klok politik att inte hjälpas åt när vi alla bor på samma ö. Visst ska det vara skillnad mellan offentlig förvaltning och privata affärer men en gnutta pragmatism och lösningsorientering har aldrig skadat, tvärtom. Hoppas verkligen samtalen mellan ÅHS och Medimar och andra privata läkarstationer kan bli bättre och leda till totalekonomiskt klokare lösningar.

Därmed var en dag bland företagare över. Ålands näringsliv som stod värd för hela dagen har gjort ett bra jobb som kopplat samman de offentliga och de privata sfärerna. Båda sidor har mycket att lära av varandra och åt varandra. Sist och slutligen handlar det om att arbeta för hela Åland.

Rätt hanterat kan Medimar (och andra privata vårdalternativ) bli ett viktigt komplement till den allmänna sjukvården.

Kommentarer

Populära inlägg