Åländsk bok i GWs program


Det hjälps inte men man är ju bara människa. Och följaktligen lite pirrig inför att Leif GW Persson och hans redaktion i morgon kväll ska ta upp fallet med den skånske ”Gryningspyromanen” som höll södra Sverige i ett skräckgrepp under ett decennium.

Veckans Brott som har säsongspremiär i morgon tisdag hör till Sveriges mest uppskattade och betrodda program med ett genomslag som är på riktigt. Materialet till inslaget om Gryningspyromanen har redaktionen hämtar ur den bok som jag gav ut tillsammans med Saltviksbördige David Widlund i fjol. Den har väckt stor uppmärksamhet i Sverige och även satt fingret på frågan om brott och straff och om hämndmordbrännare verkligen kan släppas fria igen.

här har folk tyckt om boken så här långt! Och här kan man köpa den.

Skickade också ut ett pressmeddelande som lyder så här:
tisdag den 15 januari 22.00 är det dags för säsongspremiär för SVT:s succéserie Veckans Brott. Största inslaget handlar om Gryningspyromanen i Ystad och tar avstamp från boken ”Gryningspyromanen – Från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare” som utkom 2012. Redaktionen bakom Veckans Brott har med hjälp av researchen i boken trängt djupt in i händelserna som plågade Skåne under mer än tio år och skapade en av den svenska kriminalhistoriens längsta och mest påkostade utredningar. ”De ringde från redaktionen på Veckans Brott och sade sig vara mycket nöjda med programmet och kallade det ’ett av de bästa vi gjort’, tack vare grundmaterialet i boken, säger brandingenjör David Widlund som tillsammans med skribenten Jörgen Pettersson ligger bakom den uppmärksammade boken. David Widlund är intervjuad i programmet vars fixstjärna är kriminalprofessorn Leif GW Persson, en av de poliser som deltog i arbetet då det begav sig.
 Det ska bli spännande att se vilka slutsatser som redaktionen når och vilka effekter granskningen får. Ingen dog i mordbrännarens spår men de materiella skadorna uppgår till miljarder kronor och de emotionella effekterna kan såklart inte ens uppskattas. Att Gryningspyromanen kunde gå lös så länge och ställa till med så mycket är ett av den svenska kriminalhistoriens största mysterier och misslyckanden”, kommenterar Jörgen Pettersson. Den dömde Gryningspyromanen Ulf Borgström sitter just nu i fängelse men oron inför ett eventuellt frisläppande våren 2016 är stor. ”Enligt den gärningsmannaprofil som tecknas i boken tyder inget på att bränderna ska upphöra. Snarare tvärtom, de blir ännu värre när han kommer ut
. Man borde dra nytta av de utredningar och synnerligen tunga indicier som presenteras bland annat i boken och på nytt väcka åtal genom att åtala för fler bränder samtidigt och visa att det är statistiskt osannolikt att det inte skulle varit han som anlagt bränderna. En sådan dom finns i Danmark för en person som hade anlagt cirka 30 bränder”, säger David Widlund.
Alltså. Missa inte Veckans Brott. Tisdag 15 januari kl 22.00 i SVT 1!
Efter att under ett år ha arbetat med att sprida boken om den skånske mordbrännaren som kom att kallas Gryningspyromanen är det på tisdag kväll dags för Leif GW Persson och hans redaktion i kriminalprogrammet Veckans Brott att ta upp fallet, inspirerade av vår bok. Till vänster David Widlund, till höger Jörgen Pettersson. Platsen var bokmässan i Göteborg.
Om man missar programmet på tisdag kommer det fler tillfällen senare.

Kommentarer

Populära inlägg