Några ord om jämställdhet

Äntligen måndag och vardag på riktigt! Helgerna är över och det vankas nya tag i både koja och slott. Vi har gott om utmaningar framför oss och vi måste arbeta hårt och klokt för att hantera dem alla. Två av de allra svåraste skrev jag om häromdagen. En annan har jag skrivit en kort insändare om i dag. Det handlar om jämställdhet vilket är något som förbättrats rejält på kort tid men som fortfarande inte är färdigt. Vi fortsätter arbeta med bland annat detta i lagtinget i dag klockan 13.00 och är beredda att fortsätta med detta så länge vi lever!

Så här skrev jag:
Motionen höll inte måttet 
I en insändare i fredagens tidningar konstaterar den liberala lagtingsgruppen att kvinnor tjänar åttio procent av vad männen tjänar. God morgon och grattis. Det är alltid bättre att nå insikt för sent än inte alls. Den sittande regeringen har däremot insett detta sedan länge och har i både ord och handling redan från första dagen i kontoret påbörjat förändringsarbetet.
Lib hävdar att finans- och näringsutskottet (FNU) samt lagtinget förkastat deras jämställdhetsmotion men antagit dess innehåll. Detta är inte sant.
FNU valde att förkasta finansmotion nr 32/2012-2013 av det enklaste av skäl. Motionen är inte i sin helhet genomtänkt. Delar av innehållet är bra och delar av den är svaga. De bra delarna valde utskottet att ta med i betänkandet. De svaga delarna vilka huvudsakligen utgjordes av hitte-på-argument valde utskottet att lyfta bort vilket gjorde att motionen förkastades. Jämställdheten vinner i det långa loppet på saklighet och professionalism, inte på rallarsvingar utan vare sig mening eller mål.
Jag är övertygad om att det faktum att dagens kvinnor läser mer och studerar längre än männen över tid kommer att göra skillnad i arbetslivet. Kompetens och förmåga vinner i det långa loppet över allt annat. Det bevisar till exempel det sittande lantrådet, hennes ministrar samt lagtingets talman vilka alla varje dag på riktigt och konkret jobbar för en bättre jämställdhet i vårt samhälle.

Jörgen Pettersson (C)
Ordförande, finans- och näringsutskottet

Män är män och kvinnor är kvinnor vilket är bra och tydligt. Men det får inte vara könet som avgör vilket jobb du ska ha och vilken lön du ska lyfta. Arbetet med att förändra det tar tid men har kommit långt tack vare goda ledare och riktiga förebilder som vägrat vika ner sig och bli offer.

Kommentarer

Populära inlägg