Med Knut tar julen slut

Lika skönt som det är att julen kommer, lika befriande är det när spektaklet är över. Som i dag. Knut har namnsdag och då är julen för den här gången officiellt över. Men varför just Knut? Och varför just här?

Tjugondedag Knut är faktiskt bara en dag som uppmärksammas i Sverige, i Finland och i delar av Norge. Det är inte omöjligt att vi är bäst på det här på Åland. Firandet går till på olika sätt men imponerande ofta handlar det om att på olika vis tillskansa sig eventuellt kvarvarande julgodis, antingen i form av regelrätt tiggeri eller julgransplundring. Ibland dansar man också ringdanser.

Även om traditionen med utklädnader finns på andra ställen är det unikt att som på Åland klä ut sig till oigenkännlighet och dra från hus till hus med godiskorgen framsträckt. Ibland med en borste i ena handen för att symboliskt hjälpa till med själva utsopningen. Jag har dock noterat att tydligheten och seriositeten i ramsorna och i sopandet avtar i direkt förhållande till att godiskorgen fylls. Vid första huset ljuder ”Tjugondedag Knut sopas julen ut!” högt och tydligt och kvasten går het. Vid det sista hörs ett lojt mummel innan de små händerna sticks fram för att ta emot godiset. Kvasten har man lämnat nere på gatan.

Och varför på dagen då Knut ska firas? Detta är inte lika enkelt att svara på. Teorierna är många men mynnar möjligen ut i att alla högtider på något sätt ska avslutas innan livet rullar vidare. Och när det gäller Knut får man konstatera att det är himmelens praktiskt då Knut ju på ett enastående sätt rimmar på slut.

Ha en skön söndag och en bra arbetsvecka!

Så här har det till exempel sett ut något år då julen körts på dörren! Figurerna på bilden är kända men inte nämnda.
Fastande förresten framför Cornelis Vreeswijk på teven i går. Vilken man! Vilken artist! Vilka ord! Hade han levat i dag hade han antagligen sjungit ut julen med denna:

Jultomten är faktiskt död


Kommentarer

Populära inlägg