Det omöjliga är framtiden

I samma ögonblick som hela din kropp skriker NEJ till en idé som någon lägger fram för dig är det läge att andas djupt och ta dig en funderare. För det är kanske exakt galningen framför dig som hittat nyckeln till morgondagens succé.

Vill man yxa till det lite var det ungefär budskapet i professor Alf Rehns lilla mässa vid Lantbruk 2013 som hölls i Alandica senaste tisdag. Rehn bjöd på en uppvisning i retorik och innehåll som man sällan ser så förädlad. Han drev friskt med fenomenet att när alla i hela världen inte gör något annat än är innovativa så blir ju det mest kreativa att inte göra något alls. Så gjorde ett tag Vatikanstaten men slutade med det och införde en innovationsstrategi vilket kan te sig lite lustigt. (I dag twittrar påven... Och jag med för den delen! Och Alf Rehn.) Och plötsligt var den eviga kyrkan där och hängde i kreativitetsringen med alla andra.

Professorn listade en rad väldigt tänkvärda frågor i en tid när konformitet är fint och entreprenörer något ALLA vill vara. Han undrar:
Vad händer egentligen när alla håller med?
Frågan är vettig och viktig.

Han visade också ett tankeväckande filmklipp om quarterbacken som på riktigt gjorde något ingen gjort tidigare.

Se detta, det är fenomenalt!

Han drog också fram några fakta som är omtumlande att förhålla sig till. ”80 procent av oss säger att vi är mer kreativa än genomsnittet.”

Och så påminde han om alla de som gjorde succé som i sin linda sågades. Persondatorn, flygplanet, Beatles, Ikea... Listan kan göras hur lång som helst där dåtidens experter inte ville veta av några nymodigheter. Själv tänker jag på Viking Line, Chips, Paf, Crosskey och en lång rad andra storspelare i dagens åländska näringsliv vilka alla mötte stenhård kritik i början. Sensmoralen är kort och gott. Om alla håller med att något är bra, är det lika bra att skita i det. Allt som är på riktigt nytt har tillkommit efter friktion.

Frågorna vi på riktigt ska ställa oss är:
Vad är det vi inte vill tänka?Vad är det vi inte vill se?
För det är där det nya finns. Så. Vi hade kommit för att höra Alf Rehn syn på framtidens primärproduktion. Hans svar på det:
Den stora idén kommer antagligen från någon som inte deltar i mötena i de fina salongerna. Som kommer med en idé som är såväl skrattretande som löjlig. Möjligen är personen i fråga både missanpassad och kanske sinnessvag. Den människan kommer att omvälva framtiden och lantbruket efter att först ha blivit hånad och bespottad.
För även om tiderna ibland känns tuffa måste man komma ihåg några viktiga saker när det gäller produktion av mat. Det råder en massiv tillväxt i global efterfrågan på mat och marknaden är oändlig. Samtidigt kräver konsumenterna att mängden energi som går åt måste minska. Människorna blir äldre och i själva åldrandet gäller det att hitta möjligheterna. Framtiden är också till vissa delar mörk. OM till exempel Kina fortsätter utvecklas som hittills tar vattnet i landet slut år 2040. Vatten har däremot grannarna Indien och Ryssland. Och alla tre sitter på kärnvapen...

Ha en fin lördag, det ska jag ha. På Viking Grace!


Det var fullsatt i auditoriet på Alandica när Alf Rehn gick loss på golvet.
Eftersom hjärnan i grund och botten är en lat skapelse som ogillar förändringar eller ifrågasättanden blir oftast pannkaka när nya idéer måste bearbetas. Alf Rehn är en professor med både insikter och verbal förmåga att uttrycka dem.
Då gäller det att trots alla försvarsmekanismer försöka se igenom den första nej-reflexen och begripa vad det egentligen är som förslaget handlar om. Professorn radar upp exempel på folk som tror sig göra rätt men uppträder fel.

Sölve Högman är bossen på den avdelning vid landskapsregeringen där framtidens jordbruksprogram 2014-2020 förbereds och hanteras. Lantbruk 2013 handlar mycket om pengar och stöd men diskussionen får inte stanna där. Det handlar också om hur man ska tjäna mer pengar på sina grödor.

Kommentarer

  1. Låter som ett spännande föredrag!
    Angående sista stycket: kan du förklara hur det kan vara rätt att politiker lägger tankekraft och tjänstemän betalas med skattepengar för att fundera kring hur privata företagare skall göra för att tjäna pengar på sina produkter?

    SvaraRadera
  2. Det står ”Lantbruk 2013 handlar mycket om pengar och stöd men diskussionen får inte stanna där. Det handlar också om hur man ska tjäna mer pengar på sina grödor.” Vem som ska fundera kring detta lämnar jag till läsarens eget huvud att förstå. Självklart är det företagaren själv som bär största ansvaret, men det skadar knappast att både tjänstemän och politiker gör vad de kan för att skapa förutsättningar för företagaren att tjäna pengar. Eller hur?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg