Några höjdare från 2012

Här gick man och trodde att 2011 var ett händelserikt år med nytt jobb och nya utmaningar och mycket annat. Det visade sig vara ingenting jämfört med det år vi i dag lägger till handlingarna. Häng med på en i allra högsta grad personlig tillbakablick!

Fredagen den 13 januari satt jag på Mariella och blev vittne till ett fyllebråk. Dessutom blåste det storm och var allmänt rörigt. Men det gick ju bra ändå!

IFK-profilen Jan ”Keegan” Mattsson fyllde femtio och ställde till med fest. Jag var såklart på plats. Fester ska man undvika att tacka nej till.

Boken om den svenske mordbrännaren blev klar efter några månaders intensivt arbete. De tre sista månaderna under 2011 var de i särklass mest intensiva månaderna hittills i mitt liv.

Med anledning av boken blev det en helmorgon i TV4-huset i Stockholm och mer uppmärksamhet än jag någonsin hade räknat med.

I mars avgick jag som ordförande i IFK Mariehamn Ab och ersattes av Robert Söderdahl. Jag lovade stanna ännu detta år (2012) som viceordförande men avser sedan lämna styrelsearbetet och bli en vanlig supporter!

Inom det politiska livet slås jag med jämna mellanrum av skillnaden mellan stor och liten i den åländska vardagen. Till exempel så verkar folk ha roligare på Kökar än i Mariehamn.

Roligt hade vi också när IFK-supportrarna ordnade kickoff inför säsongen 2011. Det står inte stilla när de grönvita drar fram.

Frågan är inte längre om det finns lodjur på Åland utan hur många det handlar om. Och vad de ställer till med för rådjursstammen. På den här bloggen publicerades unika lodjursbilder som efter det spreds i media.

Mycket kretsade kring ekonomi och finanser under 2012. Som ordförande i lagtingets finans- och näringsutskott gäller det att både agera och reagera på händelser i vår omvärld. Jag skrev mycket (kanske för mycket) om detta. 1. Därför faller Europa. 2. Börsen kan ändå hantera krisen. 3. Ålands viktigaste utmaningar. Hittills har inget tytt på att det som står där inte stämmer, tyvärr.

Åland behöver jobb och nya idéer. Själv tycker jag någon borde börja föda upp höns på ett helt nytt sätt. Detta vore till exempel en affärsidé som kunde gå långt i skärgården.

En av IFK:s första träningsmatcher ägde rum på ett iskallt konstgräs. Redan då syntes det tydligt att Hela Ålands Lag hade något stort på gång inför säsongen 2012.

Framgång är enkelt. Man behöver bara en idé, en bra kompis och lite jävlaranamma. Sedan är det bara att börja jobba. Det fick jag lära mig under ett studiebesök till Komforthus i Hammarland.

Jag valdes in i styrelsen för Ålands sjöräddningssällskap och har fått förmånen att vara med och ta emot ett nybygge i form av en av världens modernaste sjöräddningsenheter. Den heter Svante G.

Jisses vad TREvligt det var att hålla på IFK senaste säsong! Lagets moral och beslutsamhet och otroliga sammanhållning ska stanna i mitt minne många år.

Mitt på självstyrelsens egen dag den nionde juni fick jag och några andra ålänningar Ålands självstyrelses jubileumsmedalj. Det var en dag som på många sätt var väldigt speciell.

Joel Pettersson är ständigt aktuell och alltid närvarande. Han skulle fyllt år den åttonde juni varför jag helt enkelt skrev ett brev till honom!

Jo, lite till om IFK. Vi tog ju som vana att dunka serieledare senaste år. Det får gärna bli en tradition – tills serieledarna är vi!

Bygg Ab fick av skäl jag aldrig känt mig bekväm med inte bygga den nya kajen i Mariehamn. Däremot byggde de en ny bro i Föglö med bravur!

Mitt i allt blev Mariehamn platsen för en riktig lyxjakt. En sådan som till och med föll James Bond på läppen!

Den här bloggtexten blev en av fjolårets mest lästa. Inte så konstigt. Johanna Grüssner och hennes Queenkör är värd all uppmärksamhet och mer.

Åland är debatternas förlovade land men när det gäller trollens kommentarer på tidningarnas hemsidor går tankarna till etikens träskområden. Troll ska alltså hållas efter, de gör ingenting annat än skapar ängslighet bland folk.

Och så fyllde förstås mor Christina år!

Entreprenörskapet lever och har hälsan på Åland. I varje fall i Kasteholm där Michael Bjöklund nu öppnat sin Smakby. Jag åkte dit någon månad innan allt stod färdigt. Bland annat fick jag reda på att han retat upp Frankrike!

Ett av mina nya uppdrag består av att vara vice ordförande i styrelsen för det lilla men välfungerande riskkapitalbolaget Ålands Utvecklings Ab. En dag besökte vi Plasto, en av dessa fantastiska industrier som finns i vårt landskap.

Blev också påmind om modellkarriären som varade en sommar men räcker som ett minne för hela livet!

Dagarna före julafton kom den nya boken ”Ålands Idrott. Historien om en ö och dess hjältar från 1897 till 2012”.  Den är på 420 sidor och ger en bild över den åländska idrottsrörelsen och hur den utvecklats i samklang med det åländska samhället. Över 1.000 ålänningar finns med i boken som ändå inte täcker allt. Det finns inte en sport där alla de som gjort skillnad finns nämnda. Uppdraget är till sin karaktär omöjligt då en så bred historik inte låter sig göras. Ändå är jag glad och stolt över att ha satt till pränt den historia som betytt och som betyder så mycket för så många. Här kan man läsa ett utdrag ur boken. 

Och med den lilla kavalkaden över året som gått får jag önska alla ni som läser denna blogg ett gott slut och, framför allt, ett gott nytt år. I morgon tar vi i med friska krafter!


Året som gått har på många plan varit ett synnerligen händelserikt år. Hoppas 2013 blir lika bra!

Kommentarer

Populära inlägg