Heder till lärare som vill mer

Jag minns tyvärr inte sammanhanget men den som berättade om Rasputin första gången var Kurt Lindh, vår historielärare i Godby högstadieskola. Lindh var en av de där på riktigt bildade lärarna som inte började stamma där läroboken tog slut. ”Skägget” som han kallades med anledning av just skägget missade aldrig ett tillfälle att ge oss, vi som satt i bänkarna, ett mervärde i form av de där orden som stannade lite längre. Dessvärre hade vi svårt att visa uppskattning över just dessa just då varför jag får nöja mig med att göra det nu. Jag har mängder av historier med mig ut i livet tack vare lärare och sedermera rektor Lindhs beslutsamhet att jobba lite hårdare än läroplanen krävde. Vet inte hur vanligt det är i dagens skola men man kan ju alltid hoppas.

Hur som. Där tillbringade vi dagarna i skolan med att läsa Fänrik Stål tills de satt och mycket mer. Fast vi stannade inte i Finland.  En av de figurer som vi uppehöll oss vid var den ”galne munken” Grigorij Jefimovitj Rasputin. Han var en man som började som småtjuv och missbrukare och slutade som ett hot mot tsardömet och älskare till tsarinnan. Detta pågick under samma dagar som Ryssland var på väg att falla sönder och som Finland blev en egen nation och som Åland gjorde allt för att få höra till Sverige. Det hände alltså grejer överallt men en del av energin (i tsardömet) gick åt till att få död på munken (trots att han aldrig var munk men inte heller drog sig för att använda Gud till allt möjligt, oftast för att få kvinnor i säng!) Detta, munkmordet, höll sånär på misslyckas. Den 29 december 1916 i St Petersburg gav man först Rasputin förgiftat Madeiravin, sedan cyanidkaka, två skott i kroppen varpå han steg upp igen och försökte fly. Han sköts under flykten i ryggen och i huvudet, kastrerades (för säkerhets skull) och slängdes sedan i floden. När han hittades någon dag senare visade det sig att han egentligen drunknat!

Rasputin var antagligen en storskojare men också en lebenman, en manipulatör, charmör och överlevare. Inte så konstigt att Boney M senare gjorde en låt om honom och att hans namn fortfarande lever bland oss. För egen del går mitt tack till ”Skägget” som begrep vad vi yngre aldrig fattade. Kunskap och bildning är aldrig tungt att bära. Ha en trevlig lördag!

Detta var en riktig karl. Tyckte vissa. Andra gjorde sitt bästa för att ta kål på honom. Men det krävdes mycket innan Rasputin till sist, den 29 december 1916 tog upp årorna för sista gången.
Låten om mannen, myten, legenden


Kommentarer

Populära inlägg