Många ord och läcker lutfisk

Åländsk Center hade alltså höststämma med val i Smakbyn i går. Om själva mötet är kanske inte så mycket att orda. Alla val gick i enlighet med valberedningens förslag och Harry Jansson fortsätter som ordförande.

Jag höll ett kort anförande kring den ekonomi som plågar inte bara Åland utan hela Europa just nu. Vår smala lycka på Åland, för ögonblicket, är att vi har en välfärd som få når upp till. Vi har än så länge väldigt liten arbetslöshet och folk kämpar oförtrutet på. Så måste det fortsätta för ute i Europa är det extremt bistra tider som väntar. Tyvärr stannar inte problemen där för när folk förlorar sina jobb och tvingas sänka sina löner köper de mindre grejer från exportländerna Sverige och Finland vilket innebär att den åländska ekonomin drabbas hårt. Det är skälet till att landskapet Åland och alla dess kommuner MÅSTE skära ned i sina utgifter. Det finns inget alternativ.

När pratet var över blev det andra julbordet på lika många dagar. Det var naturligtvis läckert bortom förnuftets gränser med en extra guldstjärna till lutfisken. Lutfisken... Jag är alltså en finsmakare när det gäller lutfisk och har vridit i mig den vita och mjälla fisken sedan jag fick egna tänder. Jag har ätit lutfisk i precis alla dess former i en lång rad länder men jag har ALDRIG stött på en lika väl tillredd lutfisk som i Smakbyn i går. Fisken var perfekt till sin form och färg, potatisen var exakt rätt kokt och vitsåsen trimmad till sanslöshetens kant. Som om det inte vore nog hade man strött på några salta baconbitar över det hela. Det blir helt enkelt inte bättre än så där.

Vännen Benny Pettersson som för övrigt upprätthåller en skojig blogg vinklade in en fråga/påstående i den här bloggen i går. Den lyder:
Det finns en annan sida av när det sägs att det är så högt till tak inom centern. Nämligen den att det blir väldigt svårt att ta ett beslut. Om en fråga är processad och klar inom regeringen så dyker det upp en "frifräsare" som är emot och då blir det beslutsvånda och pannkaka av alltihop. Exemplen på detta är talrika... Kanske det någon gång blir någon ordning inom centern också, den som lever får se. Muren föll ju också och vem skulle ha trott det? 
SVAR: Du har säkert rätt i det du skriver även om jag inte kommer på något exempel på detta frifräseri under den här mandatperionden. Jo, visst finns det olika åsikter inom partiet, konstigt vore det väl annars med så många och så välinformerade medlemmar som partiet de facto har, men när det väl kommer till beslut har majoriteten av lagtingsgruppen följt den fastslagna regeringslinjen. Fast enkelt är det inte när pengarna är slut. Åland MÅSTE minska sina utgifter med minst tio miljoner euro per år. Det handlar om utmaningar som landskapet inte sett maken till på många decennier. Den insikten måste hamras in ännu oftare i framtiden. Och ja, ordning är det viktigaste som finns och det hävdar jag att vi har gott om, när det gäller.

Med de orden får jag önska alla en fin arbetsvecka!

Över åttio deltagare kom till Smakbyn för att diskutera aktuella frågor i går. Det råder inga som helst tvivel om det engagemang som finns bland folk kring just detta.

Kommentarer

  1. Ack ja, det finns de som är lika lyriska för surströmming också!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg