Tio år och redan omstridd

I går var det exakt tio år sedan euron infördes som en gemensam valuta för några av länderna inom den europeiska unionen. Från början deltog tolv länder. I dag har sjutton av tjugosju den gemensamma valutan. Det var en revolution på flera sätt för alla inblandade, pannvecken rynkades och de små grå fick plötsligt en dimension till att grubbla över. Mångas tankar gick till alla de stackare som just hade samlat ihop sin första miljon och plötsligt tvingades dela den med sex för att sedan börja på nytt igen... Skämtade bara.

Steget från euro till mark kan för den som är ung i dag te sig bagatellartat. Så var det inte. Spåren sitter kvar ännu. Jag känner några som fortfarande i dag räknar om till mark för att begripa omfattningen av pengar. Det är på nåt sätt ganska coolt.

Euron är i dag inte okomplicerad. Många ifrågasätter den, i synnerhet efter Tysklands och Frankrikes maktkupp i december. Det enda land som på riktigt kan mäta sig med dem ur ekonomiskt hänseende är Storbritannien och de har valt att stå utanför. Det tyska och franska samarbetet (hur nu de ska kunna komma överens över tid, mer olika länder får man väl leta efter) är också en uppvisning i att köra åttor runt både EU-kommissionen, rådet och alla andra som borde bestämma men inte får göra det. Nu blir det tydligen regeringscheferna som ska träffas månatligen för att dra upp linjerna. Det blir inte enkelt att bygga en union på de premisserna.

Luftslott eller ett riktigt torn? Euron som riktiga pengar fyllde tio år i går. Och är mer ifrågasatt än någonsin.
För er som förlorat minnet. Så här såg de gamla finska markorna ut. Måste medge att de var snyggare att hantera.
Reflektion 1: Om det är så här besvärligt för en tioåring som egentligen borde ha en färdigt krattad framtid att vänta, hur ska det då gå när euron blir en bändig tonåring med egna idéer. För att inte tala om när 20-, 30-, 40- och klimakteriekrisen slår till. Då får vi alla hålla i hatten.

Reflektion 2: Hur gammal är man egentligen när man rätt väl kommer ihåg då 1984 av George Orwell kom ut och det på riktigt beskrev en rätt avlägsen framtid?! Avgrunden i den insikten...

Kommentarer

Populära inlägg