Politik när det är som bäst

Efter att jag ett litet tag ha förlorat hoppet kring finländsk politik är det nu tillbaka med besked. Dagens presidentval resulterade i att borgerliga Sauli Niinistö (saml) ställs mot gröna Pekka Haavisto i en direkt avgörande omgång den 5 februari.

Det är bättre än en saga. För Pekka Haavisto är inte bara grön. Han lever också sedan 2002 i registrerat partnerskap med en annan man. Sådant trodde jag i mina fördomar inte att gick hem i ett land där öppet främlingsfientliga partier blir valsegrare. Så fel jag fick. Och så glad jag blir.

Det kan mycket väl vara så att finländarna lite till mans är människor som i hemlighet lyfter på hatten för de som sticker ut lite. Som inte gör som alla andra. Som inte riktigt hör till etablissemanget. Som Timo Soini förut och som Pekka Haavisto nu. Att Sauli Niinistö vann första omgången var väntat. Uppkomlingar i all sin ära men en man som sitter i telefonstolpar medan tsunamin forsar fram under är oövervinnerlig i Finland. De andra hade faktiskt ingenting att komma med. Annat än det där vanliga vård, skola, omsorg-mantrat som politiker rabblar i sömnen.

Nu blir det en extremt tydlig slutspurt inför andra omgången. Karlakarln Sauli Niinistö mot alternativa Pekka Haavisto. Tydligare än så går det knappast att definiera det Finland som vuxit från en sovjetisk lydstat till en modern nation.

Pekka Haavisto och Sauli Niinistö gör upp om vem som blir landets nästa president. Tydligare än så kan ett val knappast bli. (Bilden är lånad från svenska Yles hemsida.)

På Åland vann Eva Biaudet en klar seger. Fast valdeltagandet var lågt, till och med ännu sämre än för fyra år sedan. Det är såklart inte så bra. Hoppas på en uppryckning om två veckor.

Kommentarer

  1. intressant valresultat som precis som du säger ger överraskande positiva signaler om finländarnas fördomsfrihet. Det jag förvånas över en aning är hur stort presidentvalet haussas upp till samtidigt som presidentämbetet förvandlats till ett kulissjobb. Med tanke på det borde vi kanske välja president utgående från personens marknadsföringsvärde snarare än på värdegrund och kompetens. Tänk vilken mediaswing Finland skulle få vid varje statsbesök om paret Haavisto sköter reppen. Vid statsbesöken till mellanöstern kunde det lätt till och med bli globala rubriker om inte tungan hålls rätt i mun :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg