Donkeypower gör skillnad

Här är talet till GuernseySt Peter Port, Guernsey, 19 januari 2012.

Kära dagbok,

Det var i sanning en remarkabel dag i går då jag hade den stora äran att vara festtalare och prisutdelare vid Guernsey Sports Commissions stora Sporting Achivement Awards i St Peter Port. Det är fullständigt otroligt vilken bredd denna ö har bland sina idrottare. Förutom alla pristagare hyllade vi bland annat en fysioterapeut som ska ta hand om Mark Cavendish och de andra världsstjärnorna i Team Sky i cykling samt en ung roddare som försöker slå sig in till OS i den svåraste av grenar: singelrodd. Båda är från Guernsey.

Guernsey gjorde extremt bra ifrån sig vid senaste sommars NatWest Island Games på Isle of Wight. Därför var mycket fokus nu också på just öspelen. Till exempel förlorade jag själv tio pund på deras halvmaratonlöpare Lee Messien som vann spelens första guldmedalj. Tack vare vår egen Johanna Kalroth som löpte snabbast i damernas halvmara vann jag dock tillbaka tian bara timmen efteråt!

Hur som. Det är antagligen omöjligt att göra kvällen rättvisa på denna plats. Vill bara konstatera att det blev en tillställning att minnas. 400 idrottare kom till denna galakväll som pågick mellan 19 och 22. Jag får konstatera att vi troligen har ganska mycket att lära av denna tillställning. Sportfester måste inte vara till långt in på småtimmarna och vara extremt påkostade. Sist och slutligen är det ju faktiskt viktigast att bara sätta sig ner och umgås, utan att festerna måste vara spritindränkta.

Guernseyborna kallar sig själva gärna för donkeys, åsnor. Att döma av deras framgångar de senaste åren är det nog inte helt fel att önska lite mer donkeypower till oss alla. Det finns  många likheter mellan Åland och Guernsey. Som till exempel att brittiska kronan även här skärper momsreglerna mot exportföretag, ungefär på samma sätt som Finland gjort mot Åland. Öar har mycket att lära av varandra.

Ha en skön torsdag!

Programmet. Lustigt att det var spegelvänt. Och att ingen klagade under kvällen!


Festtalare.
Hamnen i St Peter Port.
Och här ligger själva ön.

Kommentarer

Populära inlägg