Har euron också grundstött?

Bilden på den havererade lyxkryssaren Costa Concordia är på flera sätt bottenlöst sorglig. Istället för att vara ute på haven med nöjeslystna och nyfikna resenärer ombord ligger fartyget hjälplöst utanför en liten italiensk by som kan komma att blomstra till följd av intresset från nyfikna vraktittare. Den enes död, den andres död.

Det kommer inte på mycket lång tid, om någonsin, att på nytt ljuda pianomusik ombord på det blott fem år gamla fartyget. Nu och framledes är det bara fiskar som simmar runt vraket, in och ut i det jättelika hål som stenarna slet upp. Hur kunde det gå så här? Varför körde fartyget på grund? Vad gjorde att hon sjönk så snabbt? Varför?

Frågorna är rätt ställda men svaren är ännu inte klara. De kommer. När en katastrof som denna äger rum i ett modernt land vidtar en enorm apparat av utredningar och analyser. Därför kan vi vara helt lugna över att inom inte alltför avlägsen framtid få reda på hela sanningen.

Kan inte släppa tanken på det att jättekryssaren Costa Concordias öde i allt väsentligt bär likheter med Titanic och andra osänkbara storheter. Det borde inte kunnat ske, men gjorde det ändå. Det är också en tanke som liknar en avsikt att samma helg som det otänkbara inträffade fick Frankrike, Österrike och sju andra EU-länder några svidande piskrapp från de ledande kreditinstituten som sänkte ländernas kreditvärdighet. Det kan tyckas som ord på ett papper men får konsekvenser även för oss. Inte nödvändigtvis bara dåliga sådana. För i takt med att euroländernas finanser försvagas blir vårt grannland Sverige för tillfället allt starkare. Det är bra för oss. Sverige är numera Ålands viktigaste partner, när det gäller utbildning, handel, kultur och egentligen allt annat utom möjligen ishockeylandslaget där det alltjämt råder mixed feelings i vårt landskap.

Sverige blir mot den bakgrunden på flera sätt den lilla italienska fiskebyn som nu blir berömd till följd av andras olycka. Frågan är om det blir lika lätt att analysera problemen kring euron som det blir att finna svaret på varför Costa Concordia gick på grund?

Ha en bra arbetsvecka nu. Det ska jag ha!

Har man det minsta anlag för det dramatiska här i tillvaron är det lätt att föreställa sig Costa Concordia som en bild av euron och EU:s just nu sargade finanser.

Kommentarer

Populära inlägg