47 skäl att fira i dag

17 januari.
Så kom då ytterligare en födelsedag att lägga till handlingarna. I dag blir jag 47. Egentligen så är man ju gammal som de så kallade gatorna, när jag börjar tänka efter. Jag hör till exempel till dem som på allvar fortfarande minns när 1984 av George Orwell på riktigt var en framtidsvision. I sanningens namn blev det heller aldrig så som den lille domedagsprofeten trodde det skulle bli. Myten om det totalitära övervakningssamhället försvann lika kvickt som veckorna numera tenderar avverkas. (Fast killen sålde rejält med böcker på stolligheterna, den saken är klar!)

Det är genom att hitta på det som ingen annan hittat på som man når omslaget till Time. Som George Orwell till exempel.
Men jag är inte bara gammal. Jag är också ung. På många sätt funderar jag kring när man egentligen blir vuxen. Är det genom tidiga promenader med hunden? Är det för att Rapport på kvällarna sätter agendan? Ansvaret som följer med åren? Nåt annat? Vem vet inte jag, vem vet inte du...


Jag känner åttioåringar som i sitt inre känner sig som femton och jag känner trettiosexåringar som agerar som vore de etthundratjugotvå. Båda har lika rätt som de har fel. Livet är aldrig åren som går utan vännerna du har och händelserna du genomlevt. Har därför roat mig med att leta upp en livslinje för mig just i dag, på min födelsedag:

Visst har det funnits stunder av tvivlan och dagar som varit sämre än andra. Men på det hela taget visar denna pil med stor pregnans mitt liv sådant som jag upplevt det. Och nu fortsätter vi klättringen!
I dag är det inte bara jag som fyller år. Det gör även Muhammed Ali och Stefan Fonsell och Jan Guillou och en rad andra viktiga människor. Vi är alla stenbockar och därmed ena riktiga bändarschlen för att prata saltvikska. Det är vi så gärna! Vi är de där fiskarna som med frenesi simmar mot strömmen, inte på rygg glajdar omkring.

Min egen dag går i arbetets och resandets tecken. Den första delen av dagen ska jag tillbringa tillsammans med mina kolleger i lagtingets finans- och näringsutskott. Vi har en lång dag med många ärenden att fylla och hantera. När den dagen är slut är det Air Åland och några flygbolag till som väntar. Jag reser till Guernsey på gränsen till Frankrike för att vara med och hylla deras främsta idrottskvinnor och -män och för att träffa några av alla dem som med hjälp av råd och dåd bidragit till det jag kan i dag. Guernsey har varit en av de riktigt tunga aktörerna i den organisation som i dag heter International Island Games Association och som ordnar NatWest Island Games vartannat år. Just Guernsey var mest framgångsrik av alla då fjolårets tävlingar avgjordes på Isle of Wight.

Min födelsedagsmiddag ska jag avnjuta i så kallad splendid isolation på ett hotell i London. Kan faktiskt på allvar inte bestämma mig för om det är coolt eller töntigt.

Hur som. Ha en skön tisdag. För det ska jag ha!

Kommentarer

  1. Grattis i efterskott, förresten är det bara döda fiskar som följer med strömmen :D

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg