När syns förnyelsen?

Jag skrev i går om den förnyelse som pågår inte bara inom Centern men även inom de flesta andra åländska partier. Har sedan dess fått några samtal med en tydlig fråga: hur menar du riktigt? De facto är sex av sju Centerledamöter samma som under förra mandatperioden. Är inte det ganska konservativt?


Mitt svar:
Förvisso. Men man får inte glömma bort alla de som jobbade hårt i det tysta men inte klarade lagtingsgränsen. Ingen nämnd och ingen glömd men faktum är att det under valrörelsen pågick ett brett arbete utfört av många alldeles splitternya kandidater. Deras röster tillsammans med de ”gamla” gjorde att partiet även i fortsättningen är Ålands största. Deras jobb syns i och för sig redan nu men blir än viktigare i framtiden. Inte minst i de många kommunalval där partiet gick framåt. Det finns en uppsjö av nya, unga nyfikna människor som vill vara med och bygga hela Åland. Förnyelse är inget som händer över en natt, det krävs nog några mandatperioder innan det börjar synas på allvar. Det har också visat sig av uppslutningen på de möten som hållits att det finns ett friskt och inspirerat Centerfält bland väljarna. Det har varit stort engagemang och många synpunkter; precis som det ska vara i ett riktigt parti. Bara för att man råkar höra till samma klubb behöver man inte alltid hålla sams. Fråga presidentkandidaterna i de amerikanska partierna om ni inte tror mig.


Ett exempel på en annan fråga från en väljare:
Hej JP! Det är inte roligt på läktaren när man läser hur Centern tövlar! Ni fick massor av röster från väljarna, men ni kan inte använda dem på rätt sätt! Om du inte hade varit kandidat, hade jag troligtvis röstat på något annat parti! Ni nya, som folk har röstat på, måste få mera makt i partiet, annars...SVAR: Tack för ditt engagemang och din röst! Jag håller kanske inte med om att det handlar så mycket om att tövla som att lyssna även på andra. I det läge som Åland befinner sig med kraftiga sparkrav och en osäker ekonomisk värld runt knuten måste det till en bred regering för att hantera ytterst besvärliga frågor. Det är glädjande att så många vill vara med och dela på det ansvaret. Som jag ser det måste man ibland lägga kortsiktiga partipolitiska mål åt sidan för att istället långsiktigt se till hela Åland. Det tycker jag är på väg att ske just nu med både förnyelse och föryngring i väldigt många partier och i det kommande lagtinget. Man måste också komma ihåg att det alltid ska vara människorna som formar politiken, inte tvärtom. Men du har rätt, de nya borde och kommer så småningom att synas ännu tydligare än i dag. Håll ut och fortsätt hör av dig!

Det där med att förändra något; arbete, samhällen, politik, vad som helst, bär många likheter med vanlig rodd. Det är bara att nöta på så når man fram till sist!

Kommentarer

Populära inlägg