Vad händer om euron faller?

Det råder ett stort engagemang ute i kojorna när det gäller de pågående regeringsförhandlingarna. Telefon och (fax höll jag på skriva, men det var förr det...) mejlbox går varma. Det är bra. Engagemang är sist och slutligen det som driver frågor framåt. Sedan har såklart alla en rätt och en skyldighet att själv avgöra på vilket sätt. Det är det politik handlar om.

Fick epost angående den pågående Greklandskrisen och de frågor den väcker. Det är stora saker i görningen i vår omvärld vilket även riskerar drabba vår del av tillvaron. Utdrag ur mejlet:

”Nu behövs det ingen expert för att inse att risken är stor för att europeiska valutaunionen snart havererar. Vad händer med självstyrelsen, skatteundantaget och hela Ålands status om Europasamarbetet faller i spillror? Inget är längre givet.
NN

Så sant som det är skrivet. Å andra sidan har framtiden alltid varit osäker. Det är liksom själva definitionen på sådant man inte vet. Framtiden är inte längre som den varit, som förriga gubben sade.

Kommentarer

  1. Intressant fråga. Min följdfråga är: finns det politiska ledarskapet och viljan att samverka vid en krissituation för Åland? Tänk ett scenario med okontrollerad betalningsinställelse i Grekland (kan ske närsomhelst), hotanade statsbankrutt i Italien och Spanien vilken tar Europa in i en tyngre recession än som tidigare förespåtts.

    Hur ska Åland hantera en kympnade ekonomi då? Tänk scenario med växanade arbetslöshet, kraftig fallande fastighetspriser och därmed överbelånad befolkning etc.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym,

    Så där kan man tänka. Det finns ingenting lika skrämmande som framtiden. För man vet ju inte hur det blir. Men en sak är jag säker på och det är att ålänningarna liksom alla andra har beredskap att hantera även krisartade situationer. Sådana har vi, och alla andra, ställts inför förut och hanterat. Det gäller egentligen bara, som det alltid varit, att jobba lita hårdare och lite smartare. Så svaret är ja, vi har det ledarskap som behövs! Men först av allt: ha en trevlig helg.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg