Några tankar efter valet

Har saknat de lite mer djuplodande analyserna efter valet för en dryg månad sedan. Det mesta har gått ut på lite lösa tyckanden som likt löv i blåsten fladdrat omkring utan egentligt mål. Får väl därför analysera lite på egen hand!

Vad partiet Åländsk Center anbelangar finns det, enligt min uppfattning, några väsentliga slutsatser att dra av valresultatet. Det är viktigt att minnas att partiet före valet var gravt nederlagstippat, sargat efter många år vid makten och därmed ett tacksamt objekt för konkurrenterna. Så blev det inte. Olyckskorparnas kraxande var, som så ofta, falskt. Det gjorde att flera av de planer som strategerna i partierna drog upp måste ritas om. Kartan måste justeras efter verkligheten. Det arbetet pågår som bäst nu mellan fyra partier som arbetar för att bilda en regering som ska klara fyra år av nedskärningar och umbäranden.

Tack vare en lyckad och framför allt bred valrörelse som sträckte sig långt bort från Torggatan och Mattssons parkering lyckades lagmaskinen Centern under partiledaren Harry Janssons envisa och inspirerande ledning ordna sju mandat i Ålands lagting och bli lagtingets största grupp. Många i partiet är unga, många är lite äldre, hälften är helt nya. Av partiets totalt 43 kandidater ställde 21 upp för allra första gången. Dessa nya kandidater fick 1.024 röster av partiets sammanlagda 3.068 röster. Därmed är det på många sätt klarlagt att Centerns anhängare inte alls drar sig för förnyelse. Tvärtom.

I fall någon glömt bort fick de partier som deltog i valet följande röster:

1. Åländsk Center 3.068 röster. 7 mandat.
2. Liberalerna på Åland 2.630 röster. 6 mandat.
3. Socialdemokraterna 2.404 röster. 6 mandat.
4. Moderaterna 1.810 röster. 4 mandat.
5. Obunden samling 1.639 röster. 4 mandat.
6. Ålands framtid 1.286 röster. 3 mandat.
7. Appelqvist 138 röster. 0 mandat.

Här är slutresultatet av Lagtingsvalet 2011 som det presenterades under själva valvakan.

Av totalt 12.975 godkända röster gick alltså 3.068 stycken till Centern. 23,6 procent av ålänningarna som röstade tycker om det jobb partiet gör. Det är en kraft som är att räkna med. Vid valet 2007 avgavs 12.672 röster. Av dem fick Centern 24,5 procent. Partiet tappade 39 röster på en regeringsperiod. Det är knappt mätbart.

De sju som valdes in som Centerns representanter i lagtinget fick tillsammans ihop 1.665 röster. De övriga fick 1.403. Utan dem och utan en partiorganisation hade slutresultatet blivit ett annat. Mot den bakgrunden är det partiet som lyckades. Det är enligt min mening viktigt att minnas. Enskilda spelare kan ha bra och mindre bra dagar. Det är därför lagidrott är så inspirerande. När någon misslyckas, lyckas andra. Och laget är alltid större än spelarna. Liksom hela Åland är viktigare än bara delarna.

Ses på stämman den 2 december!

Kommentarer

  1. Centern tappade trots allt väljare jämfört med förra valet. Historiskt sett är dessutom 7 mandat ett riktigt dåligt facit för centern.

    Förnyelse, nja. En enda av de invalda (+ de 4 första ersättarna) är ny. Trots flera nya kandidater har centerväljarna röstat in de gamla.

    SvaraRadera
  2. Bra poäng. Jag uttryckte mig kanske luddigt. Vad jag avsåg var att så många nya fick så mycket röster, även om de inte lyckades komma in denna gång. Dessa nya bär med sig optimism och andra idéer. Förnyelsearbetet som pågår syns kanske inte så mycket utåt än så länge. Men det är på gång i partiet och skänker i vart fall mig stor framtidstro!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg