Finast av allt var violinen

I går blev den tidigare gårdskarlen och fiskrensaren ledamot i Ålands lagting. Yours truly. Hjälps inte men det känns stort att kunna lägga det till listan över eventuella meriter. (Fast jag inser att det krävs rätt mycket jobb innan det verkligen blir en merit...) Jag häpnar återigen över den gränslösa entusiasm som råder överallt i dessa tider. Bland regeringsförhandlare och i formella och informella möten människor emellan ljuder ett dån av att vilja påverka och kunna påverka. Det råder en övertygelse om att vilja leta rätt istället för fel. Kanske är det jungfruliga tider i samband med regeringsförhandlingarna, kanske är det insikten att något måste göras och det nu finns folk utsedda att ta i även svåra frågor. Förmodligen en kombination av allt.

Gårdagen var såklart proppfylld av olika intryck. Promenaden genom en polisbevakad allé till kyrkan glömmer jag aldrig. Inte heller det första uppropet där ledamöterna, inte olikt elever på första skoldagen, svarade ja på närvarofrågan. Jag var också till det demilitariseringsseminarium som pågick under hela dagen i Alandica. Sådana tillställningar är lätta att gå förbi och konstatera att det är lite för teoretiskt för de allra flesta. Jag undrar det jag. Det skadar nog ingen att tänka tankar ett varv till ibland. Och när det gäller konfliktlösning krävs det faktiskt inte så många lyckade insatser innan investeringen i några seminarier kan räknas hem. Insatsen är liten och vinstmöjligheten enorm.

Av alla intryck under en fullspäckad gårdag stannar dock Matilda Koskinens violin längst kvar. Hon spelade tillsammans med kantorn Guy Karlsson under gudstjänsten i St Görans kyrka i går. Det blev en av de där defining moments som folk pratar om. Nog visste jag att det finns duktiga musiker på vår ö men det där! Vad Matilda spelade övergår dessvärre min fattningsförmåga men jag förstår när något är vackert och det var detta. Hon hanterade sin violin med samma självklarhet som snickare slår in spikar. Det såg på gränsen till simpelt ut men lät som nedstiget från himlarna. Världsklass är ett slitet begrepp, men det är det enda jag kommer på just nu. Bravo!


”Allting som jag vill kan jag göra a, a, a, a, allt,
allting som jag vill kan jag göra, a, a, a, a, allt,
när flytet är i luften,
då är lyckan varje dag,
om man är positiv som fan så går allting bra.” (Magnus Uggla)

Kommentarer

Populära inlägg