Nu tar vi sikte på Mars

Det lilla steget för människan och det stora klivet för mänskligheten har fascinerat mig så länge jag kan minnas. Jag var fyra år när Neil Armstrong tog de första stegen på månen. Jag hoppas vara med när någon tar de första stegen på Mars. Sådana expeditioner är viktiga inte bara för att det är tekniskt möjligt. Det är dessutom mänskligt viktigt. Människans enda begränsningar är sådana hon själv väljer att anamma. Genom att först åka till månen och sedan till Mars säger vi att allt är möjligt. Sådant är viktigare än många tror. Varje gång en människa lyckas med något som tidigare varit omöjligt gör hon eller han oss alla en tjänst. 

Den här manicken är just nu på väg till Mars där den ska landsättas och sedan skicka information tillbaka till jorden. Om åtta månader ska de första rapporterna anlända.
Den amerikanska roboten Curiosity sköts i lördags upp från Cape Canaveral i Florida. Den 5 augusti nästa år landar den förhoppningsvis på Mars. Där ska det superavancerade rullande laboratoriet leta efter tecken på att det funnits liv på den röda planeten – eller rent av fortfarande finns i form av mikroorganismer. Den är utrustad med en rörlig arm, en borr, videokameror och en laser som kan avfyras mot intressanta stenar som sedan analyseras.


Och under tiden väntar vi här nere. Lite som sjömansgossens lille, lille vän, som stod där sörjande på strand!


Åländsk reality!

Kommentarer

Populära inlägg