Vi slipper benåda kalkoner

Denna dag kallas för Black Friday i USA. Ska man alls åka dit är det nu som är läget. I dag är det årets största readag i landet som leder världen. Eller i vart brukade göra det...

I går var det Thanksgiving-dagen, den fjärde torsdagen i november. Det är en av årets absolut viktigaste högtideri just USA och varar oftast i dagarna fyra då folk tar igen sig inför julledigheten. Förutom för de stackars köpmännen då som förväntas sälja så kassaregistren glöder.

Eftersom jag är genuint förtjust i lite gammaldags bildning får ni också en historielektion på denna blogg, där allt är möjligt. Själva högtiden Thanksgiving sägs ha fått sin början redan på 1600-talet. Pilgrimsfartyget Mayflower anlände från huvudsakligen Storbritannien i december 1620 till det som 1776 skulle bli USA. Ombord fanns ett gäng pilgrimer av mera rättskaffens virke. De var hungriga och sjösjuka, kan man förmoda, och väldigt glada att nå land. Den första tiden var besvärlig med dåliga skördar men efter lite hjälp av indianerna slog Den Goda Skörden till och då blev det fest på vilda ankor och gäss. I dag är det kalkonen som är huvudsaken och skulle du någon gång få jobbet som USA:s president förväntas du varje år benåda en kalkon. Ingen har tolkat det (heller) lika bra som The West Wing!

Go back to school!


I det verkliga livet ser det ut så här när Barack Obama gör sin plikt.

Kommentarer

Populära inlägg