Sjöräddare gör stor skillnad

When the going gets tough the tough bygger båtar. Ålands sjöräddningssällskap är en organisation som det är svårt att inte bli imponerad av. De kämpar på i det tysta, ordnar övningar, finansiering, räddar folk och båtar. Utan att egentligen göra nåt väsen av sig. Nu håller de dessutom på att bygga en helt ny räddningsbåt för att nästa säsong vara ännu bättre, ännu snabbare, ännu säkrare.

Det finns mycket visdom och inspiration i det som sjöräddarna ägnar sig åt. Den så kallade tredje sektorn överlag är något som i byggandet av vår gemensamma framtid får ännu större betydelse. När ett samhälle måste spara kan det inte riktigt ske på bekostnad av utveckling. Den måste fortsätta ändå. Fast det är utveckling och omsorg och arbete som inte alltid kan ersättas pekuniärt. Det är idrottsföreningar, kultursällskap, sjöräddare, marthor, paintballklubbar, vävtanter och alla andra som skapar innehåll utan att samtidigt kräva betalt.

Frivilligheten är på många sätt det som på riktigt får det att hända. I stort sett alla större arrangemang och framgångssagor som finns och har funnits på Åland har sin början i frivilligheten och föreningstänket. Om inte annat så är det tänkvärt i tider med snålblåst.

NatWest Island Games eller öspelen är ett bra exempel där frivillighet gör och har gjort skillnad. Utan det enorma jobb som sker obetalt i kulisserna blev det inga tävlingar.

Kulturföreningen Katrina gör att finkulturen når även Åland. Ursprunget är frivillighetsarbetet. Förra söndagen kunde man till exempel i direktsändning i Mariehamns stadshus följa Törnrosa som utspelade sig på Bolsjojteatern i Moskva.

Kommentarer

Populära inlägg