En isande bild av nuet

En av Ålands absolut främsta samhällsanalytiker är Jonas Wilén, den fotbollsspelande Eckerösonen med en förmåga att se sådant som andra inte ser. Precis som stora konstnärer ska göra.

Jonas har över tid med sina bilder i Nya Åland tecknat bilder som inte bara beskriver nutidens kolligheter (för er som inte begriper åländska kan man översätta detta till underligheter, fast lite värre) men också framtidens utmaningar. 

Jonas Wilén har tidigare varit med på denna blogg i samband med liknande artistiska home-runs.

I fredagens Nya Åland visade Jonas Wilén sin kanske hittills starkaste teckning, en kombination av den ofattbara starka bilden på den döde Alan på stranden och rasistbrevet som tidigare distribuerades över Åland. Och nej, jag har fortfarande inte hört mer om den polisanmälan som rasist-Toivonen riktade mot mig. Gissar att den som lever också får se.

Konst och satir är sådant som utvecklar samhället och får oss att tänka. Satir är inte alltid oomstritt då det utmanar och förenklar. Iland blir satir till och med polissak.

Denna teckning av Jonas Wilén sammanfattar på ett unikt vis det gångna årets ytterligheter.

Kommentarer

 1. Allt ser inte ut som det ter sig. Lite mera källkritik brukar de goda hänvisa till när oönskade sanningar kommer fram. Nu senast att fadern till treåringen på bilden de facto var människosmugglare påstås det i the Sydney Morning Herald. Det gör nästan det hela ännu mera tragiskt.

  Det som är ytterligare mycket mera tragiskt att enorma summor nu förfördelas till hanteringen av de papperslösa i Europa samtidigt som FN,s flyktingorgan måste skära ned på matransonerna i flyktinglägren i Syriens grannländer.

  Den största osmakligheten i detta propagandakrig är veckans Wile'n i tidningen Nya Åland den 11 September, ett fotomontage av den drunknade 3 åringen på Stephan Toivonens utskick. Under dagen dök det upp en annorlunda historia om omständigheterna vid drunkningsolyckan. Zainab Abbas en kvinna som var med ombord vid olyckan förlorade 2 barn vittnar om att Abdullah Kurdi var flyktingsmugglaren som stod till rors vid olycktillfället. Hon hade betalat 10 000 USD för överfarten till Europa enligt The Sydney Mornings Herald's hemsida.
  Det har visat sig att verkligheten definitivt inte ser ut som den verka vid det första ögonkastet och det är lätt att bli grundlurad.

  Det här med flyktingar är känsligt och det leder till att det fattas fel beslut. Att hjälpa flyktingar är bra, att skapa system som försörjer människor för all framtid är galenskap.

  Nils Manelius
  Stadsfullmäktige och Lagtingskandidat
  Valmansföreningen Ålands Demokrati.
  Källa

  http://www.smh.com.au/world/migrant-crisis/aylan-kurdis-father-is-a-people-smuggler-woman-claims-20150911-gjkt2m.html

  SvaraRadera
 2. Jag har inte hört något av polisen trots 20+ polisanmälningar för utskicket heller. Det har varit sommar säger de.

  SvaraRadera
 3. Såg en bild på statsminister Sipilä snacka med ett flyktingbarn som va typ 25 år...

  SvaraRadera
 4. Jupp...Abdullah Kurdi var flyktingsmugglare...för sonens död borde han åtalas för " grovt vållande till annans död "...vet ej hur JP bor...antagligen i ett egnahemshus eller hyggligt fin lägenhet samt antar att han har sommarstuga...JP kan säkert inhysa en flyktingfamilj i sitt hus eller lägenhet samt en flyktingfamilj i sin sommarstuga...JP:s lön räcker garanterat att försörja sig själv samt dessa båda familjer...han måste dock ge lite avkall på levnadsstandarden...men det kan ju inte va något problem...om de inte passar så måste jag tolka det som att JP är rasistisk eftersom man ju tydligen kan tolka in vad som helst i ordet rasist! Ljusa plåster för vita är rasistisk...läste också om att ljust vc papper anses som rasistiskt...ok, när man använt de blir de ju lite brunt men de e ju o rasistiskt...drick int mjölk, den e ju vit, alltså rasistisk...blanda mjölk med oboy, funkar int...kanske de blir en rasistisk vinter i år med mycket vit snö...finns hur mycket exempel som helst! Har tidigare tyckt att JW:s teckningar varit bra...denna teckning på den absolut oskyldige treårige pojken tillsammans med utskicket är dock ett lågvattenmärke utan like...

  SvaraRadera
 5. De största lågvattenmärken som framkommit i den här debatten, är uteslutande dem som ovan herrar skrivit. Uppgiften om att pappan är smugglare är allt annat än sanning. Men ni fortsätter spy ut era vansinniga, och snedvridna åsikter som om det vore sanningar. Och nej Nils, det är inget fotomontage, det borde till och med du se. Man häpnar över att vuxna människor kan sitta och hålla på med sånt här. Det är så primitivt och obildat så man häpnar. Sutte ni vid makten skulle världen stå i brand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Syrien med omnejd brinner det redan...snart brinner det här runt oss också om samma makthavare som nu sitter vid makten får fortsätta att regera...

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg