En hel dag för hjärtat

I dag är det World Heart Day i hela världen, en dag där arbetet med förebyggande hälsovård hyllas och hedras. Den bästa sjukvården är som bekant den förebyggande och hjärtat hör till de organ som mest av alla måste skötas. Hjärt- och kärlsjukdomar hör till vår tids gissel – ofta till följd av stillasittande och ohälsosamt leverne.

På Åland har vi en sjukvård att vara stolt över. Ålands hälso- och sjukvård är en organisation som hanterar såväl små skavanker som livshotande åkommor och allt däremellan. ÅHS är också ofta en del i den dagliga debatten i Ålands lagting. Sjukvård måste få kosta för sist och slutligen handlar i stort sett allt om att vi ska hålla oss vid liv så länge som möjligt.

Hjärtat och dess funktioner har över tid hört till de prioriterade områdena inom vetenskapen. Jag minns själv hur oerhört stort det var när den första hjärttransplantationen ägde rum.

Gör dig själv en tjänst denna dag och utöka motionsrundan med någon kilometer. Ditt hjärta kommer att tacka dig.
I dag firar vi alla hjärtans dag fast på ett annat sätt. World Heart Day är en bra dag att minnas det viktigaste vi har – våra hjärtan.

Kommentarer

Populära inlägg