Centern stärker hela Åland

Platsen där vi i går presenterade vår plan för den åländska framtiden var vald med omsorg. Itiden är en av Ålands mest sjudande arbetsplatser. Här trängs IT-specialister med fiskodlare med investerare, projektledare, sopåkare, advokater, musiker, fotografer och mycket mer. Här står tiden aldrig stilla, här är framtiden alltid närvarande. Precis som jag tycker att ett modernt politiskt parti ska vara.

Presskonferensen höll vi i ett av byggnadens konferensrum. Alla var där. Det pratades ÅHS (infrastrukturminister Veronica Thörnroos efterlyste tydligare visioner) och ekonomi (finansminister Roger Nordlund beskrev läget i landet och på Åland) samt mycket annat. Jag gav mig in på att förklara vad just Centern gjort för att Åland är så bra under de drygt trettio år som partiet suttit vid makten. Häng med här:
Åland är summan av de ålänningar som valt att bo här. Under de senaste tjugo åren har inflyttningen till vårt örike varit kraftig. Ändå är arbetslösheten minimal. Detta har skett eftersom samhällsstrukturen är i skick. Här finns barndagvård, fantastiska skolor, vidareutbildning, nära till butiken och det viktigaste av allt: här är tryggt. Dessutom finns ett rikt föreningsliv och idrottshallar i varje knut samt (bland de flesta) ett gott humör som genomsyrar vardagen.
Allt detta har skapat förutsättningar för företag att växa. Här finns jobb som stimulerar intellektet, här finns utmaningar som är svåra att motstå, här finns närheten till de större sammanhangen och här finns den infrastruktur som barnfamiljer kräver. De som är unga söker spänningen i livet och så ska det vara. De nyutexaminerade söker de bästa jobben men i det ögonblick som varje familj välsignas med ett barn eller flera blir allt annat rätt oviktigt. Från och med den stunden gäller bara tryggheten. 
Centern är en garant för hela Åland, för jämställdhet och för trygghet. Tack vare långsiktigt arbete finns ramarna på plats vilka gör det möjligt för företagen att koncentrera sig på det företag ska göra – hitta affärerna och se möjligheterna. Samhället ska stimulera och inspirera. Jag vill att det politiska ledarskapet ska få idéerna att växa.
Här kan man läsa om och lyssna på presskonferensen från Itiden. Detta får mig förresten att minnas den allra första presskonferensen för nästan exakt fyra år sedan. Jisses, vad det hänt grejer sedan dess. 
Finansminister och vicelantrådet Roger Nordlund drog upp planerna för hur den fortsatta åländska välfärden ska kunna säkras och stärkas.
Inte en stol var ledig då Centerns ordförande Harry Jansson berättade om planerna inför valet.
Talman Britt Lundberg lyfte frågan om hur Åland ska kunna bli ännu tydligare gentemot omvärlden. Förslaget är att tillsätta en minister med tydligt externpolitiskt mandat.


Kommentarer

Populära inlägg