Finström är (också) Ålands hjärta

Det blev en fin dag i går. Det hela började med en presskonferens där vi i Centern lyfte frågor som vi upplever som viktiga. Några av dessa är:

Jag gav själv betyget sex till den sittande landskapsregeringen som ägnat mer kraft åt att sprida oro, kaos och dåligt humör runtom sig istället för framtidstro och inspiration. Det är synd, Åland förtjänar optimism, hopp och tillförsikt mer än den våta filt-känsla som just nu vilar över till exempel den kommunala vardagen, alltså där själva livet sker.

Här kan man höra mer om vår syn på tillvaron som i stort sett går ut på mer demokrati, inte mindre, och på decentralisering snarare än centralisering. Ålands framgång skapas lokalt.

På kvällen gick färden till Godby i Finström där vi bjöd in till pizzamiddag på Charlies pizzeria. Även i Finström lever självstyrelsetanken stark och här har man tillsammans med Geta tillsatt en utredare som nästa vecka ska leverera en rapport som ska beskriva hur en samgång mellan de två kommunerna ska se ut i praktiken. Precis så vill vi i Centern att det ska gå till. Vi stöder reformer som startar utifrån den egna övertygelsen, inte genom centrala beslut från landskapsregeringen. Finström och Geta har för övrigt flirtat med varandra även tidigare.

Godby är på många sätt mitt hem. Jag föddes i stan men växte upp i Finström och gick högstadiet i Godby och så vidare. I dag är Godby något annat men ändå mitt hem. Här bor snart 1.000 av Finströms 2.500 invånare. Här finns supermoderna Optinova och här frodas entreprenörsskapet kring Stallhagen.

Godby har dessutom fått sin alldeles egna historiebok som berättar det mesta som man behöver veta om den lilla byn som blivit stor! Här höll också Centern i ett tidigt skede av denna mandatperiod en stämma där vi påpekade det olyckliga i att splittra Åland i tider när enighet vore viktigt.

Finström kallas ibland Ålands hjärta vilket naturligtvis mer ligger i betraktarens egna ögon. Ålands hjärta finns nämligen överallt och mest där man själv tycker att det borde ligga. Så är det nämligen med geografiska hjärtan, de kan inte särskiljas från den egna övertygelsen. Den här kvällen fanns det i Godby, i morgon någon helt annanstans.

Tack och lov och trevlig helg.

Samlade kring bordet för att dela pizza och åsikter. Finström är mångbottnat med jordbruk, fiskare, livräddande industrier, ölbryggeri, äppelodlare och mycket mer.

Så här kan en finströmare också se ut även om han bor i Mariehamn!

Paret Birgit och Lasse Parikka är inbitna godbybor och kom för att dela med sig av sina upplevelser av Finström.


Kommentarer

Populära inlägg