Ålänningar gör skillnad

Erkänner, jag tycker sjöfart är fascinerande på många olika sätt. Dels fartygen och tekniken men också möjligheterna som moderna fartyg skapar. Tack vare färjorna kan vi till exempel resa snabbt och förmånligt från vår ö till andra platser. Fartygen skapar också förutsättningar för en intensiv import och export mellan lnderna runt hela Östersjön och bortom. Ombord finns arbetsplatser i tusental vilket skapar skatteintäkter och sysselsättning.

Dagens nyhet från branschen är att Viking Line för första gången någonsin går in för Azipod-propellrar på det fartyg som rederiet beställt från Kina. Med hjälp av dem ska hamntiderna förkortas och manövreringen i skärgården underlättas. Denna affär är i stort sett helåländsk. Viking Lines huvudkontor finns på Norragatan medan ABB:s representant Marcus ”Mackan” Högblom är uppvuxen i Mariehamn.
Det är gott om ålänningar på denna bild som visar att Viking Line går in för Azipods på sitt nya fartyg. Från vänster Viking Lines Jan Hanses, Kari Granberg, Ulf Hagström och till höger ABB:s Marcus Högblom.

Det nya fartyget ska även drivas fram med hjälp av vindsegel.
Här kan man se en film på hur Azipod fungerar!


Kommentarer

Populära inlägg