Med statistiken till hjälp

Det finns som bekant olika nivåer av det mesta. Som en helt vanlig lögn som kan förädlas till förbannad dikt och superlativet statistik. Fast alla siffror ljuger inte. På statistikportalen Statista finns massor av fakta som gör livet lite ljusare. Det är ju faktiskt så att det mesta här i livet går mot det bättre.

Detta skriver jag mot bakgrund av den senaste tidens terroristattentat som i den allmänna debatten framstår som unika och kopplade till islamisk extremism. Ungefär som att sätta likhetstecken mellan kristendomen och Ku Klux Klan.

Siffrorna och graferna nertill talar sitt tydliga språk. Det var sämre förr och då utgjorde terroristerna inte alls IS utan var helt vanliga mördare med sina egna agendor, att krossa vardagen och göra folk rädda. (Själv minns jag till exempel Lockerbieattentatet där nästan trehundra människor i luften och på land strök med till följd av en bomb ombord på ett passagerarplan.)

De lyckades inte då och kommer heller inte att lyckas i dag men siffrorna leder till en viktig fråga: varför tycks fruktan i dag vara större än på 1970- och 1980-talen? Svaret är antagligen och troligen att medvetandet om vad som sker är större i dag än då. Bilderna och berättelserna kablas ut live och det blir därmed lättare att identifiera sig med offren.


Mängden omkomna till följd av terrorism i Europa har minskat dramatiskt under de senaste decennierna. Se även grafen nertill från Huffington Post och Statista.
Så här tror man det såg ut när flygplanet sprängdes ovanför den skotska byn Lockerbie där oskyldiga plötsligt fick ett flygplan över sig.
Infographic: Victims Of Terrorist Attacks In Western Europe | StatistaYou will find more statistics at Statista

Kommentarer

Populära inlägg