Omöjligt blev möjligt

Jag minns bra denna dag för trettisju år sedan då begreppet härdsmälta blev på var mans läppar. Jag var fjorton år gammal och började så smått förstå hur världen fungerade. Den här dagen kom beskedet att kärnkraftverket Three Mile Island utanför Harrisburg i Pennsylvania, USA, drabbats av en partiell härdsmälta i en av reaktorerna. Vad det innebar begrep varken jag eller alla andra men att det var farligt stod klart. Vi hade precis klarat av den stora oljekrisen och var därmed extra mottagliga för störningar i vardagen.

Den kraschade reaktorn stängdes av för gott och städjobbet som följde varade i tiotals år år. Härdsmältan satte ögonen på hur farliga atomkraftverk faktiskt kan vara. Men trots det är fortfarande kraftverkets övriga reaktorer fortfarande i gång och har tillstånd fram till år 2034.

I Sverige uppstod en intensiv debatt som resulterade i en folkomröstning om kärnkraften och favoriten Tage Danielsson gjorde ett oförglömligt gig om sannolikhetslära! Se filmen längre ner på bloggen. 
Så här ser Three Mile Island ut än i dag.
Tage Danielsson och sannolikheten!

Kommentarer

Populära inlägg