Sexton år med Putin

För sexton år sedan i dag vann Vladimir Putin presidentvalet i Ryssland och har sedan dess styrt och ställt det väldiga rike som är Finlands närmsta granne. Ibland har det gått bra och ibland har det varit utmanande. Mest det senare på sista tiden.

Ryssland är en i västerländska ögon knoppisk nation vilket inte minst bevisas av synen på sådant som kan uppfattas annorlunda. Vi minns mycket väl ballongprotesten vid ryska konsulatet i Mariehamn. Finlands förhållande till den östra grannen har också varit krigiskt och bedrövligt.

Just nu sitter Putin sin tredje presidentperiod och är alltjämt populär i sitt eget land där han anses ha fått ordning på ekonomi och samhälle. Fast hur det är på den fronten när oljepriset fallit är svårt att säga. Grannländerna är nervösa till följd av krisen i Krim och ökad statlig kontroll av såväl ryska medier som företagande.
Putin missar inte en chans att framstå som macho.
Sexton år sedan denne man, Vladimir Putin, kopplade greppet om det Ryssland han gärna ser som sitt eget rike. Han har bland annat kallat Sovjetunionens sönderfall för ”en av århundradets stora geopolitiska katastrofer”. Det är lätt att inte hålla med om det.
Dessutom begriper han sig på fiske och mycket annat. Parallellerna till en annan storstjärna är slående.
För säkerhets skull måste machobilden ibland balanseras upp av mer mjuka värden!

Kommentarer

Populära inlägg