C-toppar vill öka Ålandspeng

Om inte alltihop är för bra för att vara sant stundar bättre tider för Åland. I går när Ålandsministern Anne Berner (C) var på besök hade hon med sig statsminister Juha Sipiläs raka besked: från och emd år 2017 ska Åland få 0,48 procent av statens inkomster (exklusive lån) i den så kallade klumpsumman. Det betyder i reda pengar femton miljoner euro mer i avräkningsbelopp. Detta innebär också att det så kallade strukturella underskottet är bortsvept i en enda handling, nästan.

Därmed blir det inte nödvändigt att försämra vården eller leta fram tagelskjortan och duscha iskallt och släcka framtidsljuset för sportfiskebranschen och annat som väntas i arbetet med den kommande pyspunkebudgeten.

Det är dessvärre inte så enkelt som det tycks te sig. Förslaget ska passera riksdagens budgetbehandling där grynnorna är många och kunskapen om Åland inte alltid så stor.

Hur som helst var det ett nöje att träffa Ålandsministern i går. Hon har på kort tid läst in sig rejält och seriöst på Åland och våra omständigheter och jag är glad att Åländsk Center har ett förtroendefullt och nu också berikande förhållande till systerpartiet i Finland.
Den här bilden togs för sex dagar sedan i Helsingfors och i går kom beskedet att statsminister Juha Sipilä, till vänster, tillsammans med Ålandsminister Anne Berner är redo att höja avräkningsbeloppet till Åland från 0,45 till 0,48 procent.

Kommentarer

Populära inlägg