En dag för hela Norden

I dag är det Nordens dag till minnet av Helsingforsavtalet som undertecknades denna dag år 1962 och utgör grunden för det nordiska samarbetet. Sedan dess har de nordiska länderna samarbetet och utvecklat sina länder från en gemensam värdegrund där trygghet är grunden. Ur samarbetet har uppstått passfrihet och gemensam arbetsmarknad och mycket mer.

Detta samarbete är viktigare än någonsin dagar som dessa då terrorister ytterligare en gång slagit till mot det samhälle de hatar. I går var det Bryssels tur. På de platser jag själv gått många gånger dog 34 människor och över 150 skadades. Det ger perspektiv på så väldigt många sätt.

Mot den här bakgrunden är det nordiska samarbetet extremt viktigt. EU är en koloss som är under eld både inifrån och utifrån. Det är utmanande och komplicerat och gårdagens dåd gör det i varje fall inte enklare att övertyga britterna om fördelarna med att stanna kvar i unionen. I kölvattnen kommer dessutom de vanliga tokstollarna att skylla på religioner och what not. Här gäller det att komma ihåg att Islamiska staten följer koranen lika illa som Ku Klux Klan följer Bibeln. Minns detta

Grattis Norden, kämpa EU.

Några fler rader om Norden och det unika samarbete som vuxit fram sedan år 1962.

Och från EU, den terrordrabbade jätten i Bryssel.


De nordiska flaggorna utstrålar trygghet, stabilitet och gemenskap.

Kommentarer

Populära inlägg