Visit Åland redo för framtiden

Visit Åland hör till nyckelspelarna i en av Ålands viktigaste framtidsbranscher; turismen. Där finns en verklighet som inte alls liknar den som fanns för tio år sedan. Utvecklingen sker i en obegripligt snabb takt. Till exempel talas det i Mälarregionen mer om begreppet utflykt än semester. Av det enkla skälet att resorna sker allt oftare i takt med större ekonomiskt utrymme och mer ledighet.

Mot den bakgrunden är det av yttersta vikt att Visit Åland sköts professionellt och att samarbetet med i första hand näringsavdelningen löper friktionsfritt. Det får inte gå fel när det handlar om vår gemensamma framtid och den inverkan turismen har på vårt landskap; både ekonomiskt och intellektuellt och socialt. För visst vore det fattigt utan inflödet av nya idéer i form av människor från andra länder. Själv glömmer aldrig de två japanska kvinnorna som en gång dök upp vid midsommarstången bara för att de ville se den i verkligheten.

Turismen är i dag, hävdar Åsub, Ålands viktigaste exportnäring och uppgår varje år till närmare trehundra miljoner euro. Tjugo procent av alla anställda i den privata sektorn arbetar med turism. Sett till hela världen växer turismbranscherna mest av alla näringar. Allt har blivit så mycket enklare att göra. Det är lättare att boka och IT gör det möjligt att uppleva resmålen på helt nya vis. Tänk bara själv den dagen du i din platta kan se exakt hur bombardemanget av Bomarsund gick till. Det är redan i dag möjligt med hjälp av positioneringsmöjligheter och en bra story i botten.

Det är viktigt att Visit Åland förblir den starka spelare den är på väg att bli för hela Åland. Den stora striden som utspelade sig för några år sedan är över och den nya ledningen har på att strukturerat och målmedvetet vis tagit sig an utmaningarna. Det måste de få fortsätta göra, även på längre sikt. Politiker är nog bra på mycket men inte på att locka de stora turistmassorna till vårt landskap. På Gotland har man hittills lyckats lite bättre än vi, och det måste självklart bli en ändring på det! 
Så här såg det ut när Visit Åland höll en mycket uppskattad information om organsationens arbete hittills och framåt för Centerns lagtingskandidater. Till höger vd Lotta Berner-Sjölund och ordförande Terese Flöjt.


Kommentarer

  1. 300 miljoner skäl att fortsätta jobba långsiktigt och med tydliga delmål på väg mot det större målet att etablera Åland som ett självklart även när det inte är högsäsong.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg