Givande samtal om Åland

I går kom yrkeseleverna Hanna Påvals och Axel Sundman till lagtingshuset för att prata åländsk framtid. Sådana möten hör till de allra mest inspirerande i jobbet som heltidspolitiker. Det är uppfriskande att möta ungdomliga visioner och höra om deras syn på samhället vi lever i. Båda är sjutton år gamla.

Hanna som är från Vårdö vill arbeta med sociala frågor framöver, troligen på Åland ”men först efter att jag lämnat ön några år och bott någon annanstans”. Axel är från Mariehamn och hyser planer på att bli polis, ”jag är sugen på polishögskolan i Tammerfors”, säger han.

Hanna och Axel är två ambitiösa ynglingar. De är inskrivna på sociala linjen men läser också HUTH-programmet för att så många dörrar som möjligt ska stå öppna i framtiden. Det är klokt tänkt.
Samtalet vi för handlar om hur Centern betraktar Åland och vilka möjligheter och hot som finns i framtiden. Ett av svaren på deras många frågor lyder i stora drag så här:
Jag tror massor på framtiden eftersom ålänningar är modiga, flitiga, kreativa och internationella människor som kommer att klara sig fint även framöver. Det enda hotet mot Åland är ålänningarna själva, den dagen vi nöjer oss med att sitta hemma på sofflocket och stirra i väggen. Jag tror inte den dagen kommer. Min tillit till alla de som väljer att bo på Åland är stor liksom min tro på att de tar sig fram här i världen.
Det sades mycket mer också men det där kan mycket väl vara viktigast av allt. Ha en fin lördag, nu bär det ut på Skördefest. Ses i vimlet!

Här finns några länkar till tidigare möten med studeranden.


Axel och Hanna och jag i lagtingets entré.

Kommentarer

Populära inlägg