Så tar vi plats i världen

Åland är aldrig större än vi själva anser att vi är. Därför gäller att i varje enskilt läge lyfta fram vår självstyrelse, vår neutralitet och vår demilitarisering. Det var vi några som gjorde under några intensiva dagar i Rostock Warnemünde. Om det har jag berättat tidigare, BSPC-samarbetet är Ålands tydligaste internationella plattform. Läs gärna mer från de här länkarna:

När vi utsåg ny generalsekreterare i Berlin.
Den första konferensen (för min del) i Olztyn, Polen.
För Östersjön i Hamburg.
Bildextra!

Vid sidan av det skrev jag och Annette Holmberg-Jansson en insändare som publicerats i dagens tidningar. Den lyder så här:
Viktigt vara med där det händer
Nyss hemkomna från tre intensiva dagar i Rostock Warnemünde i norra Tyskland vill vi understryka betydelsen av Ålands plats i Baltic Sea Parliamentary Conference (BSPC). Det är snart val och en ny BSPC-delegation ska tillsättas av det nya lagtinget. Till dem som efterträder oss vill vi betona uppdragets vikt och möjligheter. I BSPC-samarbetet är Ålands lagting ett av tjugotvå parlament runt hela Östersjön och åtnjuter där samma rättigheter och möjligheter som de stora länderna. I den ständiga kommittén och på konferensen lyssnar man på de åländska förslagen och våra tankar har ofta vunnit gehör. Det är resultatet av att hellre tala än tiga och att vara väl förberedd i både tanke och handling. De åländska framgångarna ska också tillskrivas delegationssekreterare Niclas Slotte som med sitt oerhört breda kontaktnät gör det åländska inflytandet större än vad vår befolkning skulle medge. Grattis redan nu till de som får fortsätta arbeta med att stärka Ålands plats bland länderna i Östersjön, det är ett viktigt uppdrag.

Jörgen Pettersson
Annette Holmberg-Jansson
Team Åland på plats i Rostock bland alla andra lagstiftande församlingar runt Östersjön. Från vänster Axel Jonsson, Annette Holmberg-Jansson, Jörgen Pettersson och vår klippa, delegationssekreterare Niclas Slotte.

Kommentarer

Populära inlägg