Och vårt andra krig tog slut

I dag för sjuttioett år sedan lade Finland ner sina vapen i fortsättningskriget mot Sovjetunionen. Dagen efter gjorde Sovjet likadant och den 21 september år 1944 undertecknades det slutliga fredsavtalet. Finland hade därmed på kort tid utkämpat två krig mot sin väldiga granne. Först var det vinterkriget och sedan detta.

Effekterna var självklart väldiga. Dels blev freden dyrköpt och dels hade stora delar av landets befolkning tvingats fly, de flesta av dem till Sverige som beredvilligt öppnade sin famn. Alternativet hade varit att stanna kvar för att dö.

Det är precis vad som i dag händer i Syrien. Folk tvingas fly för att leva. Dessa flyende människor har kallats både det ena och det andra i debatten och mot det har jag protesterat. Ni har alla sett bilden på den döde Alan, 3 år, och till det är kommentarer inte nödvändiga.

Det är viktigt att minnas sin historia i tider som vi nu lever. Europa står inför den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget och alla händer behövs. Det handlar om att vara människa och hysa känslor. Det handlar om empati. På samma sätt som det handlade om empati när vårt eget land stod på sina knän.

Mot den bakgrunden är det viktigt att se möjligheterna i utmaningen. Åland kan och ska dra sitt strå till den väldiga flyktingstacken, annars har vi inte uppträtt mänskligt och så vill väl ingen bli ihågkommen.

Ha en fin fredag och en trevlig helg.
Storbritannien öppnar famnen efter bilden på Aylan.
Alla tidningar över hela Europa är på banan. Det är inte så konstigt. Sist och slutligen är vi alla människor som någon gång kan behöva andras hjälp.
Det är bland annat dessa människor det handlar om.
Detta är en av de starkaste bilder jag någonsin sett. Den har flugit runt jorden sedan den togs och kan, på egen hand, kanske förändra världens syn på flyktingkatastrofen. Det är människor som treårige Aylan det handlar om.

Underbar intervju med Hans Rosling!

Kommentarer

Populära inlägg