Vatten och vind på Hitra

Vilken dag! Vilka vänner! Vilken ö! Det är svårt att låta utropstecknen vara i fred när det handlar om gårdagen på Hitra. Vi började med några timmar i ett mötesrum och avslutade på samma sätt men däremellan var intrycken liksom skratten många.

Först tog vi en RIB-båt med dubbla 250 hk Evinruden och åkte till havs för att se närmare på en fiskodling av modellen större. Hitra har på ett mycket klokt sätt förenat affären i fisken med folks vetgirighet och erbjuder information och utflykter till odlingarna. Business och kultur går hand i hand och skapar nödvändig balans. 

För allt handlar egentligen om Ægir när det kommer an på utnyttjandet av havets tillgångar. Ægir är guden som ser till att det råder balans mellan skapelsens förutsättningar och människans förordningar. Ægir vet att det inte får bära åt varken det ena eller det andra hållet – snarare tvärtom! När det gäller just Hitra är det nödvändigt med balans. Man lever vid havet, på havet och med havet.

Det handlar om överlevnad och stora affärer. Fiskodlingarna på Hitra (och Frøya) hanterar nästan tjugo procent av all fisk som produceras i Norge. Exporten når ända bort till Australien. Det är alltså storindustri och i Leröys fall (Hitras största företag och ett av tre börsnoterade industrier på Frøya och Hitra)) om femhundra arbetsplatser på en ort med mindre än femhundra invånare. Det är åländska Föglö fast tio gånger större. Vattenbruket är här lika självklart som jordbruket hos oss och målet är detsamma: att förse folk med mat. Hittills finns inget som tyder på att efterfrågan skulle minska, i fjol nådde man sådana nivåer att man inte förmådde leverera så mycket som hade behövts. Värsta konkurrenten är kycklingindustrin.

Det var spektakulärt på många sätt att se jätteodlingen på nära håll men minst lika spännande var det senare på dagen att besöka vindkraftsparken där 24 vindmöllor ser till att hela Hitra och hela Frøya förses med elektricitet och även förmår exportera energin. På Hitra finns väldigt mycket av det vi nu står i beråd att genomföra även på Åland. Vi vill utvidga vattenbruket och vi vill ta hem mer energi från den vind som aldrig slutar blåsa. Det är hållbarhet på riktigt.


Varje odling av den här storleken, och det finns många, kräver 65 ton (!) mat per dag för att snurra runt. Kassarna är 30 meter djupa och innehåller, taget från minnet, 200.000 laxar vardera.
Det finns lägen när en selfie är helt okej. Till exempel i 35 knop på en RIB-båt.  Hur det ser ut? Kolla filmen lite längre ner!

Vännen och kommunchefen Kjell Roar Sæther ställde upp och berättade om näringsliv och framtidsplaner och mycket mer inom Hitra kommun. 
En sådan här prismonter värmer ett öspelshjärta. Hitra hör till de öar som var med och startade det år 1985 på Isle of Man som i dag är NatWest Island Games.
Andra lägen när det är bra med selfies är när man ska ut och kolla på vindkraftsparker. 
Redo för wind-wind-situationer!
En liten film direkt från verkligheten.
Och en panoramabild över ett i alla avseenden storslaget område där numera 24 vindkraftverk á 2,3 MW står.
Kargt, kallt, blåsigt och miljövänligt.
Kraften finns i vinden. Sjuttio meter höga och fyrtio meter i diameter. Det är rejäla pjäser.
En liten film från båten!

Kommentarer

  1. Jack Christenbrunn9 mars 2015 kl. 17:10

    Hitras vindmöllor är förmodligen sponsorerade med kapital ur oljefonden. Vilket skiljer sig väsentligt ifrån det åländska upplägget som betyder att konsumenterna först är med och betalar den sk Finlandskabeln och sedan ytterligare med och finansierar produktionskostnaderna för varje mölla via elpriset. Finlandskabeln är i och för sig en bra investering för att säkerställa elförsörjningen på Åland och ger dessutom möjligheten att transitera el mellan Finland och Sverige. Vad beträffar fiskodlingarna har man konstaterat att den vilda sk fjordlaxen håller på att dö ut på grund av att den odlade laxen är resistent emot laxlusen vilket den vilda inte är. Av den orsaken har man bl.a i Canada förbjudit havsbaserade odlingar på ett antal ställen och lyft dem upp på land. Dessutom är det en väsentlig skillnad om man odlar fisk i Atlanten än i våra grunda vatten, där det inte ens tillnärmelsevis på alla ställen är 30 meter djupt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg