Så blir du en lokal hjälte

Fick ett mejl från en potentiell väljare:


Hej Jörgen, en fråga som ligger många potentiella (bl.a. mig själv) center-röstare nära om hjärtat är ju självklart jordbruket och en levande landsbygd. Hur tänker du jobba för att utveckla/försvara denna viktiga bransch?


mvh,


NN


Svaret:


Hej NN och tack för din fråga. Håll i hatten nu, för detta kan bli långt...

Jag har sedan urminnes tider försvarat och förklarat för folk som inte förstått varför jordbruket ser ut som det gör i dag och varför jag tycker det är viktigt. Lika viktigt som besöksnäringen, bankingen, IT-branschen, sjöfarten och andra områden som tillsammans utgör det åländska näringslivet. Jordbruket intar emellertid en speciell roll eftersom det är en primärnäring som fått ta mycket stryk till följd av EU-medlemsskapet och dess stelbenta regler, bidrag med mera – sånt som varken jordbrukaren eller LR kan göra något åt.

Jordbruket är något som på många sätt definierar det varumärke jag tycker Åland ska vara laddat av: pålitlighet, närproducerat, rent, färskt, gott, etcetera. Sedan får det gärna tillkomma lite uppfinningsrikedom också. Jordbruket ska liksom alla andra branscher utveckla sina produkter, vare sig det gäller försäljning, djur eller växter. Ingen bransch har i dag råd med att göra som man alltid gjort. (Det har man förresten aldrig haft, utvecklingen har alltid tvingat fram nya sätt att jobba.) Fråga Paf, Ålandsbanken, Viking Line, Rederi Ab Eckerö, och andra som tvingats förbättra, rationalisera och utveckla för att överhuvudtaget överleva.

Jag tycker att vi hittills inte lyckats nå ut med vårt åländska varumärke så bra som vi borde. Det finns fortfarande massor att göra. Skördefesten och skördedagarna är ett bra exempel på när folk vill äta och leva lokalt. Det ser man på det stora intresset från allmänheten för att åka runt och se och handla. Arbetet borde inte stanna där. Vi borde förbättra och förfina varumärket Åland till att vara en garanti för kvalitet. Kanske ska alla produkter som överhuvudtaget säljs härifrån förses med en tydlig etikett ÅLAND? Det ger inte resultat första eller andra eller kanske tredje året. Men efterhand, om vi är duktiga, kan det bli ett viktigt försäljningsargument. Tror man inte på det ska man fråga Chipskoncernen vad som hände när de döpte pommes friten och potatismosen till Oolannin. (Svaret är att det blev en braksuccé!)

Jag har haft förmånen att åka runt till en mängd olika öar och träffat en mängd intressanta människor i mitt uppdrag för öspelen. Alla öbor kämpar för att synas i en stor värld och gör det genom att konsekvent och långsiktigt ladda sitt varumärke med det man är bra på.


Ko i skatteparadis. Många nämner Jersey som ett skatteparadis där det bara finns banker och inget annat. Vad man lätt glömmer är deras extremt lyckade marknadsföringarbete kring sina jordbruksprodukter med The Jersey Cow i spetsen.


Ett exempel är Jersey i Engelska kanalen. Alla förknippar ön med skatteparadis, offshorebanker och miljonärer, ekonomisk framgång. Jersey är mycket mer än så. Det är en jordbrukarö med traditioner tusentals år tillbaka i tiden. I dag vårdar man sitt varumärke Jersey Dairy (deras lokala mejeri)  ömt. Man blygs inte för att marknadsföra sina produkter som typ världens bästa mjölk och rasen som världens bästa ko. Det vet jordbrukare att inte stämmer – de åländska korna är med säkerhet lika bra – men i marknadsföringen finns inte skäl att vara blyg. Därför vinner Jerseyborna och -korna med jämna mellanrum synnerligen prestigefyllda priser i de ”fina” salongerna. Det gillar jag med Jersey. De har uppgraderat primärprodukter till något coolt, läckert, exklusivt och gott. Här är ett exempel på hur en av deras förpackningar ser ut:



I översättning: bli en lokal hjälte. Handla lokala produkter. Jag gillar det tonfallet och tycker det kunde utgöra inspiration även för oss. ÅCA gör att bra jobb på många sätt men kunde vara ännu lite tydligare när det gäller alla fördelar som följer med den åländska mjölken och de åländska mejeriprodukterna. Åland behöver jordbruket och öppna landskap lika mycket som vi behöver vattnet och öarna som finns runtom oss. Det skänker innehåll och en berättelse till en ö som annars kan bli ganska öde.

Förlåt om svaret blev långt. Ämnet är för intressant för att bara snuttas bort.

Hälsningar,
Jörgen Pettersson

Kommentarer

  1. Några saker som enligt mig är viktiga för jordbrukets framtid är :
    -EU:s och landskapsregeringens stödpolitik. Stöden som tyvärr blivit livsviktiga för jordbrukets existens skärs ner samtidigt som producentpriserna minskar. Samtidigt kritiseras stöden av både politiker och framförallt omvärlden. De här stöden var från början avsedda av se till att konsumenterna fick bra produkter till ett vettigt pris. Som det ser ut idag med allt högre priser i butikerna så blev det ju inte så. Hur tycker du att man politiskt kunde jobba för att ge jordbruket bättre förutsättningar för att överleva, trots ett stelbent EU-system?
    -Omvärldens negativa syn på jordbruket. Hur kunde man jobba för att förbättra den?

    mvh
    NN

    SvaraRadera
  2. Jag tror ett av få sätt att vända denna trend är att på allvar se till att efterfrågan på lokala produkter ökar. Genom att sälja bättre, skapa bättre historier kring produkten, göra den ekologisk eller på annat sätt få konsumenten att tråna efter det. Förädlingen måste förbättras ytterligare. För sist och slutligen är jag övertygad om att lokal mat en gång blir populär igen. Det kan knappast vara hållbart att skeppa kött från andra sidan jorden till oss.

    SvaraRadera
  3. Intressant att du som politiker tar dig rätten att gå in och förklara för företagare hur de skall marknadsföra sin verksamhet. Har du kanske några förslag hur Viking Line skall marknadsföra sig i Estland eller hur stadens skohandlare skall sköta sina inköp? Varför inte ta steget ut och skriva en 5-års plan?

    Nej, utan att förlöjliga det hela så vill jag säga att du visar på en märklig syn på privat företagande.

    SvaraRadera
  4. Jörgen,

    Tack för mkt intressant blogg.

    Frågan har inget med tidigare inlägg att göra, bara undrar: hur ser du som politiker på alla problem i Europa ? Hur skulle en grekisk betalningsinställelse påverka oss på Åland?

    SvaraRadera
  5. Anonym1: Alla som frågar har rätt att få svar. Viking Line och skohandlarna också! På samma sätt som företagare ska ha åsikter om politik är det väl bara naturligt att politiker har åsikter om företagande. Sedan måste man ju inte följa råden såklart! Samhällen bygger man tillsammans.

    Anonym2: Svälj. Det där är svåra frågor. Men jag gör ett försök. Se bloggen!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg