Annie Lööf på Åland

Det Löfströmska tåget rullar vidare med riksdagen i Helsingfors som mål. I går kom den svenska Centerledaren Annie Lööf över för att uttrycka sitt stöd och träffa elever vid Ålands lyceum. Sådana vänner är bra för hela Åland.

Förhandsröstningen pågår som bäst. Gå och rösta. Det är din röst som behövs för att stärka land i Finland, i Norden och i Europa. Det vinner vi alla på.

Annie Lööf är en ovanlig partiledare. Och väldigt switched on, nyfiken, engagerad och påläst. Dessutom och framför allt har hon bestämt sig för att lyfta in gott humör i politiken. Det gillar jag och sådan är också Mats Löfström. Vill man på riktigt åstadkomma förändring måste man visa upp ett gott humör vid sidan av att kunna sina ämnen och tydliggöra sina mål. Det är aldrig fel att ha roligt medan man jobbar.

Under lunchen på Smakbyn satt jag tillsammans med Annie Lööfs internationella sekreterare Mila Segervall. Det blev ett givande samtal om hur det gick till när Centern i Sverige gick från minst till bäst. Med hjälp av värdeord som närodlad politik, frihet, företagsamhet, lokalt, nära dig, självbestämmande, miljö, hållbart, förnyelse och så vidare. Den svenska Centern är en större kropp men värderingarna om människans egen förmåga delar vi.
”Vi måste våga vara optimistiska. Vi ska vara ett parti som kan svara på frågor men vi ska också vara ett parti som målar framtiden vit”, sade Annie och det är bara att hålla med.
Ålänningen Mats Löfström har ett överlägset kontaktnät i jämförelse med alla andra kandidater som deltar i riksdagsvalet. Denna vår talar sitt tydliga språk.

Vi har haft förmånen att ta emot toppnamn som EU-höjdaren Fredrik Federley som inspirerade oss alla och Finlands (kanske) näste utrikesminister och tidigare EU-kommissionären Olli Rehn. Dessutom har folkpartisten Cecilia Wikström valt att aktivt stödja vår Mats på hans väg mot riksdagen istället för sina egna partikamrater i de åländska liberalerna. Varför?
”För att Åland förtjänar någon som talar i Finlands riksdag, inte någon som tiger!”
Det är bevis på kontakter som gör skillnad.
Detta är en bra bild på Sveriges och Ålands framtid. Annie Lööf och Mats Löfström är urtypen av morgondagens politiska ledare, sådana som väljer att göra rätt istället för att söka fel.

På väg i Rino Häuselmanns taxi från flygfältet till Smakbyn där ett fyrtiotal partianhängare väntade och jublade. Det är inte så konstigt. Annie Lööf är en karismatisk och kreativ talare som bestämt sig för att se det ljusa av livet. På samma sätt som Mats Löfström. 
Hur man vet att Mats Löfström är in da House? Det står ett par orange galoscher i tamburen. Modets framkant är Mats hemmaplan.
Annie Lööf är Centerledaren som bestämt sig för att förändra och stärka sitt parti. Hon är på väg att lyckas. Det tror jag Mats Löfström kommer att hjälpa oss i Åländsk Center med också. Ända sedan ett av de första planeringsmötena har entusiasmen varit stark! 
Tanken var Apladalen i Värnamo, om ni fattar. Annie Lööf är från Värnamo och... ja, man kan inte alltid lyckas som fotograf.
På Smakbyn vankades det lunch i form av läckra fiskbiffar. Centerna internationella sekreterare (i mitten)  heter Mila Segervall och har full koll på hus valrörelser går till. Det blir en värdefull bekantskap framöver.
Många kom för att lyssna till Annie Lööf och visa sitt stöd för Mats Löfström – för ett starkare Åland i Finlands riksdag.
Tysta i klassen. Det är inte så vanligt! :-)
Bland Mats Löfströms vänner finns även Isabella Lövin, Sveriges biståndsminister. Så här skriver Mats själv: ”Grattis till Sveriges biståndsminister Isabella Lövin och övriga Östersjöprismottagare! Isabella brinner verkligen för Östersjön och hennes bok ’Tyst hav’ rekommenderar jag alla att läsa. Jag har haft förmånen att jobba med Isabella några år för att förbättra fiskebestånden i Europa och jag ser fram emot att fortsätta arbetet med henne för vårt gemensamma hav: Östersjön. Här är en bild från då jag träffade Isabella senast i december. Grattis!”

Kommentarer

Populära inlägg