Om långa ägg och korta

I samma ögonblick som jag började tro att jag i stort sett hört allt och sett det mesta händer det som får marken att skaka till ett litet ögonblick. I morse var det Hufvudstadsbladet som fick det att hända. Där berättas historien om långa ägg och jag inser att jag faktiskt inte hade en enda aning om att något sådant existerade. (Kan tyvärr inte länka till artikeln då den är inlåst.)

I korthet handlar det om att storkök över hela världen inte har tid att knäcka ägg i den omfattning som verksamheten kräver och att det skulle bli alldeles för mycket spill när man sedan måste skiva äggen för att de ska bli mackor, snittar eller vad det handlar om. Alltså har mänskligheten grubblat och funnit lösningen och skapat 19 centimeter långa äggrullar som kan skivas med minimalt svinn.

Enkelt uttryckt handlar det om att först separera gulorna från vitorna och sedan med hjälp av sinnrika rörkonstruktioner skapa ett långt ägg som kokas och förädlas. Inget bråk med skal och eländen.

Jag är självklart lite chockad då jag inte riktigt insett detta förrän nu.

Fast egentligen hade jag ändå tänkt ta upp detta med ägg då dessa är glödheta i dag. Ägg är nyttigt, gott och nästan alltid färskt. I Stockholm har Eggs Included Sweden AB öppnat en lunchrestaurang med uteslutande ägg på menyn. Vill du satsa egna pengar i detta lär det gå bra via den här sajten som är en slags crowdfunding. De har redan fått in nästan en halv miljon kronor från folk som tror på äggens framtid.

Jag som sedan tidigare prisat tanken på designer chicken är inte överraskad, liksom det finns en story i fisk och kött finns det även berättelser från hönsgårdarna. Till exempel har vi på Åland två mycket välutvecklade sådana som stundtals inte hinner leverera vad marknaden skulle vilja ha.

Hylla en höna, ät ett extra ägg även i dag! Här kommer några väldigt fina äggrecept.

Långa ägg kan se ut till exempel så här. Det finns säkert många försäljare av dem men en hittar man här.
Fast jag föredrar nog korta ägg!
Det var den här artikeln som upplyste mig om något jag faktiskt inte haft en aning om förut.

Kommentarer

  1. Är det faktiskt BRA att vi importerar s k långa ägg från Kina? Ur vilken synpunkt är det bra? Endast en möjlighet till en ny investering? Fortsätt skala ägg, säger jag. Färska ägg utan långa transporter och (helt säkert) även annat än bara ägg i förpackningen. Vad hände med den geniaka förpackningen, dvs äggskalet. Mats G

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg