Roddare i Helsingborg

1 april och det viktigaste med den här dagen är självklart att det är precis etthundrafemtio år sedan Johan Ekblom som förste ålänning korsat Atlanten och seglat sin Preciosa till Kuba. Utan att ens vara sjökapten. Här berättade jag om dagen då resan startade.
Men det skulle inte handla om det i dag. Det vankas ju rodd igen och även om vi inte är några nya Johan Ekblom är det en lång färd vi har framför oss. I juni ska jag och Johnny (Sommarlund) ge oss ut på havet och ta oss från Göteborg till Köpenhamn, en sträcka på 230 kilometrar. Man kan fråga sig varför men tyvärr har jag inget annat svar än därför. Hur som helst tog vi oss senaste helg till Helsingborg för att testa några båttyper som eventuellt ska användas.

Det är en säregen upplevelse att ro inne i en stad men det var precis vad som hände. Vårt mål var Helsingborgs roddklubb där båttillverkaren och klubbordföranden Mats Leo mötte upp. Vi var där för att testa hans egenskapade roddbåt för två, en sinnrikt konstruerad tävlingsbåt för öppna vatten. Vädret var inte direkt gynnsamt även om solen för ögonblicket sken ner över hamnbassängen där vi drog några repor fram och tillbaka. Vi var också ut och nosade på det öppna havet men vågorna var ganska skarpa så titten blev kort.

Helsingborgs roddklubb är stadens allra äldsta idrottsförening, skapad redan 1883. Jag drar paralleller till Åländska segelsällskapet som sedan 1897 gjort seglare av ålänningar; och talmän, lantråd, postchefer och så vidare.
Båda huvudmaskinerna i gång!
Så här gick det förresten till när Ålands hav korsades för exakt tio år sedan.

Leo Coastal Rowing heter konstruktören bakom denna smäckra pjäs. Snabb som vinden med farter uppemot tio knop!
Kanske inte direkt havsrodd men någonstans måste varje resa börja.
Synkroniseringen sitter ännu inte perfekt.
Roddare gör det baklänges.
Vi testade även en båt som hette Fröya vilket känns som ön jag nyligen besökte!
Båttypen heter Euro-Diffusion.
Klubbhuset i Helsingborg.
Anrikt klubbmärke.
Rondellhundar är yesterday, motorvägsinsekter är framtiden.
När det gäller rodd måste man ständigt trimma vikten.
Troll me.
Det är dessutom en dag då det är tillåtet att skoja till det lite. I dag lyckades Nya Åland halvskapligt med DNA-testning av hundar i Mariehamn medan Ålandstidningen försökte sig på en vildsvinsvinkel som gick i diket; den är nämligen sann – eller i varje fall sannolik. Själv saknar jag de riktiga skämten!

Kommentarer

Populära inlägg