Ålänningar på sjöfartsmöte

”Det börjar bli ett problem att upprätthålla den pessimistiska attityden inom sjöfarten.” Så lär man ha sagt, fast om det danska lantbruket, när de svåra åren sakta övergick i bättre. I dag är den internationella sjöfarten också på väg att återhämta sig och gör om talesättet till sitt.

Detta med optimism är inget jag hittar på alldeles själv. Det är samlade slutsatser från trehundra shippingmänniskor som under veckan träffats ombord på P&O:s ”Pride of Rotterdam” som trafikerar mellan Amsterdam i Holland och Hull i Storbritannien. Tillställningen arrangeras av det internationella mediahuset Shippax som i år firar femtio år. Jag skrev också några rader om evenemanget på Ålandsbloggen i Sjöfartstidningen.

Jag var på plats i egenskap av Shipping Rapporteur för Baltic Sea Parliamentary Conference (BSPC) och jag slogs på nytt av insikten i hur starkt det åländska inflytandet är i sjöfartsbranschen. Här trängdes unga och gamla och små och stora rederier och spetskompetens och uppfinnare och IT-entreprenörer och analytiker, mäklare, direktörer och många fler som jag glömt. Och mitt bland alla dessa och ofta centrala i diskussionerna stod någon av de tretton ålänningar som var på plats.

Vi lyfter gärna den åländska sjöfartstraditionen och det är som det ska vara. Gustaf Erikson gjorde underverk förr och Lundqvistrederierna är snart i samma liga med sina oljetankers. På rederisidan finns i dag även Viking Line och Rederi Ab Eckerö samt Godby Shipping som stabila spelare med Bore och Eckerö Shipping som möjliga bubblare. Ändå är historia något som har varit och i den här världen inte kommer igen. Då är det inspirerande att se entreprenörer som Carus ta för sig och sätta hela Åland på världskartan. Under denna konferens var bolaget huvudsponsor vilket gav företaget en synlighet andra bara kunde drömma om. Det är inte bara här det händer. Carus är också sponsor för Interferrys årliga konferens som drar till sig alla aktörer av betydelse och där ålänningen och tidigare Viking Line-chefen Nils-Erik Eklund hör till de viktigare påverkarna.

Under Cruise & Ferry-mötet sammanfattade Carus-chefen Anders Rundberg sina synpunkter på branschen:

”Jag tror mycket på framtidens möjligheter. Det finns väldigt många resenärer som vill åka färja. Det är dock viktigt att marknadsföra branschen tydligt och inspirerande.”
Här lyfte han det brittiska exemplet www.discoverferries.com som något som fick utvecklingen på passagerarsidan att vända. Där bestämde sig de stora rederierna för att inte alltid bekämpa varandra utan även gemensamt skapa ett intresse för branschens utveckling, vilket lyckades. Carus stod också för den mest omtalade filmen som presenterade Åland så här (det är den som BBC ursprungligen gjorde och som håller sju dagar i veckan):



Den åländska sjöfarten är inte vad den varit. Tack och lov. Tiderna förändras och kraven är nya men möjligheterna finns kvar för alla de som tar till sig det nya med stöd i det gamla. Detta gäller inte bara sjöfarten, alla branscher transformeras och gamla strukturer måste med jämna mellanrum rivas ner för att ge plats för nytt.

Sjöfarten och dess kringeffekter är synnerligen viktiga för hela Åland. Det handlar om exportförsäljning och nya pengar vilket krävs för att skapa fortsatt tillväxt. Det fick jag på ett handfast vis uppleva på ”Pride of Rotterdam” och mot den bakgrunden ser jag mycket fram mot Sjöfartens dag som alldeles bokstavligen drar en stor del av denna framtidsindustri till Åland den 21 maj. 
Ses då!

Med detta lilla sjöfartsinlägg får jag önska alla en fin helg! Och bjuda på några blandade bilder.
Specialister på rad. Till vardags bor dessa i Mariehamn. I jobbet reser de över hela världen och skapar affärer för internationella rederier. Från vänster skeppsbyggnadsingenjören Johan Nyström som skapar ordning på fartygen och Carusledningen Inka Huttunen och Anders Rundberg som bygger bokningssystem bättre än alla andra.
Hamnen i Rotterdam hör till världens mest intensiva. Här står det aldrig stilla.
Sida vid sida, långtradare, containrar, truckar och oljecisterner. Allt är fullt och man inser att lågkonjunkturen i vart fall inte syns tydligt här. 
Gotlandsbåtens vd och fartygskännaren Ralph Axelson byter några ord med Godby Shippings vd Dan Mikkola.
Rederi Ab Eckerös tekniske chef Daniel Olsén var på plats för att skapa kontakter och dela erfarenheter med övriga färj- och lastfartygsägare.
De är kolleger och konkurrenter inom rorosidan. Till vänster Eckerödirektören Bo-Gustav Donning och Eva Mikkola-Karlström, vvd för Godby Shipping Ab.
Carus vd och största ägare Anders Rundberg delade med sig av sin optimism inför framtiden och tryckte på för mer och gemensam marknadsföring från de åländska, estniska, svenska och finländska rederiernas sida. Som man gjort i Storbritannien.
Hull i England. Kanske inte världens vackraste hamn men härifrån når man lätt den engelska landsbygden som är att rekommendera som besöksmål.
Dessa två maskiningenjörer kan det mesta man behöver känna till för att bedriva färjtrafik. Ålänningarna Daniel Olsén och Joacim Westerlund håller till vardags i spakarna på Rederi Ab Eckerö och Viking Line.
När man ser en båt ska den med på bild. Så lyder en enkel regel i den här branschen. Detta är en oljepråm i Hull.
Det är ingen vågad satsning att utnämna Johan Nyström till den ålänning som reser längst per år. Dessutom kan han prata både på in- och utandning vilket är en fördel när man säljer grejer.
John Bertell jobbar för Carus och erbjuder bokningssystem för passagerartrafik. Hans arbetsfält sträcker sig över hela världen.
Marcus Högblom är uppvuxen på Åland men bor numera i Helsingfors där han bland annat tillverkar jättelika propellerlösningar för exempelvis isbrytare i Murmansk. Han jobbar för ABB Marine & Cranes och byggde nyligen en fabrik i Finland. Åland återvänder han till så ofta det ges läge.
Bores tekniske direktör Jörgen Mansnerus hör till toppskiktet när det gäller nya och mer effektiva lösningar inom all slags fartygsdrift. Han har också mer än de flesta benat ut möjligheterna för en helt ny avfallshantering på Åland.
Viking Lines projektchef Kari Granberg hör till storstjärnorna inom färjindustrin tack vare bygget av Viking Grace vilket han kan bättre än alla andra. LNG-driften är något som alla väntar på och ser fram mot.
Sture Lund är teknisk chef på Paf och var på plats för att möta kunder och hålla koll på branschen. Hans bolag är känt för att alltid finnas på vågens framkant när det gäller nya tekniska lösningar, något som även tillverkare av spelautomater insett och utnyttjat.
”Pride of Rotterdam” heter fartyget där den samlade europeiska sjöfartsbranschen möttes i veckan.

Kommentarer

  1. Filmen som Carus visade är en om- och nedklippt version av den film om Åland som Visit Åland tagit fram (med Carus som sponsor) och som har visats ombord på alla British Airways flyg under en månad.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg