Budget, sjöfart och Menorca

I går var en högintressant dag på flera sätt. Huvuddelen av tiden tilbringade jag på seminariet Framtidens fartyg där en bransch samlades för att tillsammans idka spaning mot den tid vi ännu inte sett.

Det var tankeväckande, lärorikt och inspirerande att prata med och möta dessa shippingaktörer som gjort så mycket så länge för att skapa det Åland vi njuter av i dag. Åsub var också på plats och slog mycket tydligt fast att den åländska ekonomin i stort sett helt bygger på sjöfarten och dess kringeffekter, trots att branschens betydelse minskat under de senaste åren. De visade också tydligt att den åländska handelsflottan i stort sett är lika omfattande i dag som före krisen. Fartygen är kvar men flaggorna har bytt färg.

Efter denna inblick i kommande tider åkte jag till landskapsregeringens budgetpresentation som ju också är en framtidsspaning fast i det lite kortare perspektivet. Det ser både skakigt och utmanande ut samtidigt, precis som det alltid gjort. Här kan man se hela presentationen i Bambuser och här finns siffrorna i svart på vitt. Nya Åland kommenterade i dag på ledarplats och konstaterade mycket riktigt att det genomförts stora reformer under denna regeringstid. Ålands radios rapportering över budgeten kan man följa här.

Från min egen horisont kan jag känna lätt förvåning över två saker: 1. att detta görs först nu och inte av den förra regeringen som hade det ekonomiska slagläget samt 2. att de som då hade slagläge nu gnäller om att inget görs. Jag tycker fortfarande min tidigare analys om oppositionen stämmer väldigt väl. Så här var det för snart ett år sedan. Och så här ännu tidigare. Och såklart, grensågningen!

I dag såvitt flygbolag och högre makter håller vad de lovar landar jag i Mahon på Menorca för en intensiv helg i öspelens tjänst.

Jag har varit här en gång tidigare, då liksom nu i öspelsuppdrag. Då handlade det om att i första hand förbereda för NatWest Island Games på Åland, ett arrangemang som blev en bejublad succé. Den här gången är det ett annt läge då vi ska försöka konkretisera planerna på att göra Menorca till värdö år 2019. Det ska bli spännande och hyperintressant att i detalj höra vad de säger och se vilka anläggningar de har. Dessutom ska jag få se på volleyboll från spanska superligan! Ha en skön helg ni med. Nästa vecka väntar nya prövningar.

Så här ser hamnen till Mahon ut. Den klassas som en av världens bästa naturliga djuphamnar.

Kommentarer

Populära inlägg