Ålänningar i Bryssel

I dag bär det av till Bryssel med ett trettiotal andra samhällsintresserade ålänningar. Resan är delvis finansierad av Europaparlamentet och delvis av deltagarna själva (200 euro per skalle). Vi stannar i två nätter och kommer tillbaka på onsdag kväll.

Yes, but why?

I dag sker en stor del av beslutsfattandet i Europaparlamentet som finns i Bryssel. Där sitter parlamentariker av kött och blod och med kompisar, släktingar, husdjur och problem likartade de vi själva har. De är människor som gör överväganden och bestämmer sig på basen av sina egna erfarenheter. De är viktiga att lära känna. Vi ska träffa några av dessa och lära oss mer om hur strukturerna fungerar. Resan består av en lång rad studiebesök och den allra sista dagen en utflykt till Natos högkvarter!

Jag har även tidigare gjort liknande studiebesök till just Bryssel vilka alla på sitt eget vis bidragit till en större insikt i hur makten utövas och av vilka. Vad jag lärt mig berättar jag mer om så fort jag kan.

Här är berättelsen om lagtingets första Brysselresa och ett minut-för-minut-program med betyg på alltInte att förglömma utflykten med poliseskort till Namur.

Här fattas beslut som gör skillnad även på Åland. Europaparlamentet är hela Europas maktcentrum och följaktligen en plats att hålla sig á jour med.

Kommentarer

Populära inlägg