Picasso lärde oss uppleva

Han kanske inte längre finns bland oss i den levande världen men nu hör inte Pablo Picasso till oss vanliga. Inte som levande och inte som död. Hans konst lärde oss leva och uppleva. Hade han fortsatt fylla år hade han fyllt etthundratrettiotre år i dag.

Pablo Picasso föddes i en liten by i Malaga, Spanien, och blev ansenliga nittioett år gammal innan han tvingades lyfta årorna ur vattnet. Under sin tid på jorden skapade Picasso kubismen och förändrade för alltid världens syn på skönhet och innehåll. Fast det kunde ha slutat redan innan det började, som så ofta här i världen är det tillfälligheterna som ligger bakom framgångarna. I Picassos fall blev räddningen cigarrök! Efter en högdramatisk förlossning trodde barnmorskan att både barn och mor var döda. Modern fick all omsorg medan barnet låg bredvid utan att andas. En uppfinningsrik förlossningsläkare blåste då cigarrök i den nyföddes näsborrar varpå svaret blev ett illtjut och efter det tystnade aldrig mer Picasso. Bandet till modern var därefter starkt och redan som tioåring började Picasso signera sina tavlor inte med sitt eget namn utan med moderns flicknamn.

Själv har jag nu och då låtit mig inspireras av Picassos syn på omvärlden i både tal och inlägg. Som när kubismen ska förklaras. Eller när åländsk kultur ska definieras från talarstolen i Ålands lagting. En annan som ägnade en del av sitt arbete åt Picasso var Norman Mailer, kungen över bokstäverna.

Det stod inte stilla när Picasso drog fram. En gång blev han till exempel förhörd, misstänkt för stölden av Mona Lisa! Och under många år var hans konstverk dyrast i hela världen.

Ibland undrar jag hur Picasso hade tänkt om dagens värld och synen på tillvaron. Kanske han bara skakat på huvudet och tänkt att så galet som saker hanteras fanns det inte längre något för honom att göra.
I spegeln är vi alla perfekta på vårt eget vis.
Kvinna och barn ur betraktarens ögen.
Förutom penseln använde Pablo även orden som sätt att beskriva tillvaron. ”Gud är egentligen bara ännu en konstnär. Han uppfann giraffen, elefanten och katten. Han har ingen riktig stil utan fortsätter bara att pröva nya saker.”
Han såg snäll ut på ytan men inuti stod tiden aldrig stilla hos Pablo Picasso.
Guernica visar som inget annat det orimliga i krig och det grymma i dess konsekvenser. 
Gråtande kvinna heter detta verk som ingen på den tiden hade sett dess like.
Fast... Picasso hade nog gillat Hitlersketcherna, särskilt den här om synen på Sverige och ubåtsjakterna!

Kommentarer

Populära inlägg